ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καιρίδης: Μειώνεται ο αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα - Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη

Καιρίδης: Μειώνεται ο αριθμός μεταναστών στην Ελλάδα - Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής, οι άλλοι μισοί κυρίως από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αναφερθείς στις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος.

Επιπλέον, σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός μεταναστών στην χώρα μας «βαίνει μειούμενος συν τω χρόνω, όχι αυξανόμενος, παρά τις αυξημένες ροές δηλαδή, που είχαμε το τελευταίο διάστημα και όλη τη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται, ενδεχομένως και δικαιολογημένα, για πώς να το πούμε, εισβολή, τα στοιχεία δίνουν μια διαφορετική εικόνα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καιρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα, έχουν φύγει πάρα πολλοί μετανάστες, κυρίως αλβανικής καταγωγής, τα χρόνια του κορωνοϊού, ψάχνοντας καλύτερα μεροκάματα στην Ιταλία και αλλού. Από τους 60.000 που ήρθαν παράνομα από 1η Ιανουαρίου του 2021, τόνισε, πήραν ταξιδιωτικά έγγραφα και προσφυγικά διαβατήρια 92.000, που σημαίνει ότι ήρθαν 60.000 και έφυγαν 92.000, άρα ο συνολικός αριθμός αυτών έχει μειωθεί.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 700.000 νόμιμους μετανάστες, δήλωσε κατόπιν, τονίζοντας ότι «αυτός ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, έχει μειωθεί περίπου κατά 180.000 τα τελευταία πέντε χρόνια και υπάρχουν, υπολογίζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου και περίπου 300.000, δεν είναι σίγουρος ο αριθμός, διότι μιλάμε για παράτυπους, μετανάστες χωρίς χαρτιά. Σε αυτόν τον πληθυσμό των 300.000 θα υπάρξει, πρόθεσή μας είναι, μία λελογισμένη παρέμβαση, χωρίς να δημιουργείται, επαναλαμβάνω, κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω παράνομων ροών, γιατί αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος» επισήμανε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, τα πράγματα με την Τουρκία είναι πολύ καλύτερα σε επίπεδο κλίματος, διαβεβαίωσε. «Έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και από εμένα με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας και σε τεχνικό επίπεδο είχαμε μια συνάντηση κλιμακίων στο τριεθνές, εντός βουλγαρικού εδάφους το περασμένο Σάββατο μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας και βεβαίως ο κ. Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που το έθεσε το θέμα στον Πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά το έθεσε και ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πολιτικής με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ως προμετωπίδα στη διεκδίκηση θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που διεκδικεί η Ελλάδα για το 2025-2026».

«Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα»

«Θέλουμε να πάμε από το μαύρο στο άσπρο. Θέλουμε να υπάρξει δημόσια τάξη και ευταξία στην Ελλάδα, να ξέρουμε ακριβώς ποιοι είναι εδώ. Θέλουμε να ενισχύσουμε τα δημόσια έσοδα, διότι όλα αυτά είναι φόροι και εισφορές στην άσπρη εργασία σε σχέση με τη μαύρη. Θέλουμε να μπει μια τάξη και θέλουμε προφανώς να βοηθήσουμε και την πιεζόμενη αγορά εργασίας, η οποία χάρη στην πολύ μεγάλη ανάπτυξη που έχουμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε δραματικές ελλείψεις σε συγκεκριμένους κλάδους», σημείωσε στη συνέχεια.

«Γι΄ αυτό και μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπογράψουμε μια σειρά από διμερείς συμφωνίες με διάφορες χώρες, όπως κατ’ εξοχήν για παράδειγμα η Ινδία. Είχαμε εδώ τον Ινδό πρωθυπουργό, τον κύριο Μόντι και συζητήθηκε και αυτό το θέμα πάρα πολύ. Όμως πριν φέρουμε κόσμο από τη Μολδαβία, από τη Γεωργία και άλλες χώρες, με την Αίγυπτο έχουμε ήδη τη συμφωνία και υπάρχουν και ζητήματα εφαρμογής των συμφωνιών, διότι τα προξενεία μας είναι υποστελεχωμένα και δεν αντέχουν τον φόρτο της έκδοσης των θεωρήσεων και εξετάζουμε τρόπους ψηφιοποίησης, επιτάχυνσης, διευκόλυνσης, ομογενοποίησης, απλούστευσης των διαδικασιών, πέρα από αυτό, πρέπει να δούμε τι κάνουμε και με τον πληθυσμό που είναι ήδη στη χώρα μας, χωρίς ποτέ να δημιουργούμε πρόσθετους μαγνήτες για να έρθουν και άλλοι παράνομα» προσέθεσε ο κ. Καιρίδης.

«Μας το λένε όλοι οι αναλυτές, μας το λένε οι διεθνείς οργανισμοί, μας το λέει η διεθνής πρακτική, όπως κάνει η Ιταλία, να θυμίσω ότι εκεί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία βγήκε με αντιμεταναστευτική ατζέντα πριν από ένα χρόνο. Οι ανάγκες της οικονομίας, αλλά θα έλεγα και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης να καταλογογραφηθούν όλοι όσοι είναι στη χώρα μας αχαρτογράφητοι αυτή τη στιγμή και είναι εδώ πάρα πολλά χρόνια, μιλούν ελληνικά, εργάζονται πολλές φορές μαύρα προφανώς, να μπει μια τάξη σε αυτό το σύστημα» συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ