ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ευρώπη στη σκιά των ναυαγίων του Αιγαίου

Πολιτικές διαβουλεύσεις στην Ευρώπη στη σκιά των ναυαγίων του Αιγαίου
Πρόσφυγες στην παραλία Ζέφυρου στην Ρόδο EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έρχεται στη χώρα μας, σήμερα, Τετάρτη, το Αιγαίο συνεχίζει να γίνεται ένας υγρός τάφος ονείρων για τους πρόσφυγες.

Ο κ. Τσίπρας, από κοινού με τον κ. Σουλτς, θα επισκεφθούν τη Λέσβο ενώ, θα παρευρεθούν στην πρώτη οργανωμένη αποστολή μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, η οποία θα αποτελέσει το έναυσμα σε αυτήν τη διαδικασία εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα θα βρεθούν και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Ασελμπορν και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να συμμετέχουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την έναρξη του προγράμματος.

Εντούτοις, η σκληρή μοίρα που επιφυλάσσουν τα κύματα του Αιγαίου στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους καταδεικνύει με τον πιο αδυσώπητο τρόπο την ευρωπαϊκή αναλγησία, καθώς και την αδυναμία εύρεσης ουσιαστικών λύσεων σε μία σειρά αναποτελεσματικών διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, τα θύματα στο Αιγαίο αυξάνονται αλματωδώς καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, την ίδια στιγμή που μεγαλώνει και το ρεύμα των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά καθημερινά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 62 εκατ. ευρώ για τη στήριξη Σύρων που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων στο εσωτερικό της χώρας, ανακοίνωσε ο αρμόδιος Eυρωπαίος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη επιπλέον οικονομική στήριξη ύψους 2 εκατ. ευρώ προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ευάλωτων προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στα Δυτικά Βαλκάνια. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αδυσώπητη.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας απάνθρωπης περιπέτειας χιλιάδων ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από τα όπλα και τις βόμβες με μοναδικό στόχο τη ζωή σε κανονικές συνθήκες. Πολλοί από αυτούς, ανάμεσά τους παιδιά, δεν τα καταφέρνουν και αφήνουν τη τελευταία τους πνοή στη θάλασσα του Αιγαίου. Και το κύμα των προσφύγων συνεχίζεται...

Μόλις την περασμένη Δευτέρα και την Κυριακή καταγράφηκαν σε ναυάγια δεκατρείς νεκροί, ανάμεσα σε αυτούς τέσσερα βρέφη και πέντε παιδιά. 43 είναι οι σοροί που έχουν ανασυρθεί από το ναυάγιο βόρεια της Λέσβου στις 28 Οκτωβρίου, όπως αναφέρει το Λιμενικό. Ανάμεσά τους 19 παιδιά και ένα βρέφος. Και αυτά, αποτελούν τους τελευταίους κρίκους σε μία αλυσίδα συνεχόμενων ναυαγίων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα περιστατικά θα αυξηθούν. Οι αφίξεις των προσφύγων στην Ευρώπη τον Οκτώβριο έφθασαν τις 218.000, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα, περίπου 210.000, εισήλθε από την Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία προβλέπει ότι έως και 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος και πιθανότατα άλλοι τόσοι θα επιχειρήσουν το ίδιο το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, τα θύματα στο Αιγαίο αυξάνονται αλματωδώς καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, την ίδια στιγμή που μεγαλώνει και το ρεύμα των μεταναστών που φτάνουν στα νησιά καθημερινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ