ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέγαση: Κίνητρα για τη μείωση των ενοικίων και αξιοποίηση ακινήτων με κοινωνική αντιπαροχή

Στέγαση: Κίνητρα για τη μείωση των ενοικίων και αξιοποίηση ακινήτων με κοινωνική αντιπαροχή
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Την εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στέγασης το οποίο πλέον αναδεικνύεται οξύ στη χώρα μας.

Η Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε επίσης μέτρα παροχής κινήτρων σε ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η μείωση των ενοικίων και να διευρυνθεί επίσης το απόθεμα των κατοικιών.

Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου για την αύξηση των ενοικίων, η κα Ζαχαράκη ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κατά το επόμενο διάστημα και τόνισε ότι το ζήτημα της αύξησης των ενοικίων είναι «υπαρκτό», αφού η μέση αύξησή τους υπολογίζεται στη χώρα μας στο 9,9% έναντι 7,3 % που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2018 έως το 2022, η ποσοστιαία αύξηση των δαπανών για τη στέγαση, υπολογίστηκε στο 26,2%.

Από την πλευρά του, ο ερωτών βουλευτής, ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την δημιουργία πρόσθετων κατοικιών και ανέφερε ότι η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα ποσά που διαθέτουν οι πολίτες από το εισόδημά τους για να καλύψουν το ενοίκιό τους.

Τέλος, η αρμόδια υπουργός αναφέρθηκε στο υπό υλοποίηση πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά σε νέους από 25 έως 39 ετών και ενημέρωσε ότι ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν 23.875 και 9.378 βρίσκονται υπό έγκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ