ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρες Βορίδη-Φάμελλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην εποχή του ό,τι να ναι» - «Αποτύχατε»

Κόντρες Βορίδη-Φάμελλου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην εποχή του ό,τι να ναι» - «Αποτύχατε»
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη να καταλογίζει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέστρεψε «στην εποχή του ότι να ναι» και τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, να καταλογίζει στην κυβέρνηση «αποτυχία» και «σοβαρές αρρυθμίες» από τις εκατό πρώτες ημέρες της, κορυφώθηκε στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ Α’ και Β´βαθμού.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια - παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος για πρώτη φορά από την εκλογή του μπήκε στην Ολομέλεια της Βουλής και παρακολούθησε από τα έδρανα των αξιωματούχων ένα μέρος της συνεδρίασης– καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση για την στήριξη του κόμματος της ΝΔ σε συγκεκριμένους υποψήφιους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ως αυτόπτης μάρτυρας, μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μαζί με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση και υποστήριξε ότι στη Θεσσαλία υπήρξε κατάρρευση του αφηγήματος των αρίστων.

Σχολιάζοντας δε την φράση του Μάκη Βορίδη ότι ήταν άτυχος ο Βόλος, είπε πως είναι «μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια, αλλά και για την Αττική η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: απόγνωση», είπε χαρακτηριστικά και αναφέθηκε στην παραίτηση του Ιω. Θωμά, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου του κ. Αγοραστού, ως ένδειξη διαφωνίας με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί η αποζημίωση της οικοσκευής σε πληθώρα οικογενειών. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη αποζημίωση των πληττόμενων οικογενειών, την άμεση καταβολή αποζημίωσης στους αγρότες και τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης των Δήμων.

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Επικρατείας, σχολίασε σκωπτικά την παρουσία Κασσελάκη στην Ολομέλεια, αποκαλώντας τον «κύριο Φαμελλάκη» ενώ μετά τις διαμαρτυρίες από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε χαμογελώντας:

«Εντάξει ένα λάθος έκανα». Επί της ουσίας της κριτικής που ακούστηκε από τον κ. Φάμμελο ο κ. Βορίδης απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην εποχή του ό,τι να ‘ναι και χαρακτήρισε «εντυπωσιακά» τα όσα είπε ιδίως δε αντέδρασε έντονα καθώς κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανθρώπους που δεν ανήκουν σε τζάκια και κομματικούς σωλήνες.

«Λέει όχι παιδιά του κομματικού σωλήνα στις αυτοδιοικητικές. Σωστό. Όχι σαν τον Κώστα τον Ζαχαριάδη. Λέει όχι θητείες πολλές σαν τους αυτοδιοικητικούς. Ένα πράγμα σαν τον Ιωακειμίδη. Αφού δεν σας αρέσουν οι πολλές αυτοδιοικητικές θητείες γιατί στηρίζετε Παχατουρίδη και Αρναουτάκη; Γιατί δεν κατεβάσατε δικούς σας, άλλους;» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Βορίδης, κάλεσε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση να μην κάνει υποδείξεις προς τους Περιφερειάρχες, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να δει το αποτέλεσμα των περιφερειακών στις οποίες η Ν.Δ δίνει χρίσματα για να καταλάβει ότι σε καμία περιφέρεια δεν θα έχει καν υποψήφιο στον δευτερο γύρο.

Ο υπουργός Επικρατείας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των ανεξάρτητων αρχών, και της εκλογής των νέων μελών τους προ εβδομάδας από την Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, για την οποία ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα, με δεδομένη και την συμφωνία της Ελληνικής Λύσης – μετά την οποία συμπληρώθηκε η απαρτία που επέτρεψε την εκλογή των μελών του ΕΣΡ και της ΑΔΑΕ. Ο κ. Βορίδης υπενθύμισε ότι στην υπόθεση του ΑΣΕΠ είχε υπάρξει συμφωνία με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και διερωτήθηκε: «Όταν κάνουμε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι διαφανείς οι συμφωνίες. Όταν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιαφανής η διαδικασία. Που τα είδατε αυτά; Ο Κανονισμός λέει αυξημένη πλειοψηφία. Δεν είχατε καν αντίρρηση επί των προσώπων».

Απευθύνθηκε ειδικώς προς την αξιωματική αντιπολίτευση για να πεί: «Γιατί έχετε διαφωνία; Ποιος σας είπε ότι η πρόταση του Προέδρου της ΑΔΑΕ δεν θα τεθεί στην Ολομέλεια; Η δική σας συμπεριφορά είναι επιλήψιμη. Εσείς προεξοφλείτε τις αποφάσεις της Ολομελείας με τη συγκρότηση της οποίας η θητεία έχει λήξει. Το να αφήνουμε αρχές των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο για να μη στενοχωριέστε εσείς, αυτό δεν γίνεται» κατέληξε στο θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ