ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στις 22:30 η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στις 22:30 η πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / Eurokinissi

Στις 22:30 της Κυριακής (8/10) αναμένεται η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους 6 μεγαλύτερους δήμους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών και την Singular Logic, δεν αποκλείεται η πρώτη εικόνα του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών να έχει σχηματιστεί και λίγο νωρίτερα, στις 22:00 το βράδυ.

Πώς θα εκλέξουμε δημάρχους και περιφερειάρχες

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός.

Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό στον α' γύρο, διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία, μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α' γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Τη διοίκηση ή απλά την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια των 332 δήμων της χώρας διεκδικούν συνολικά 1.222 συνδυασμοί, ενώ για τις 13 περιφέρειες 78 συνδυασμοί.

Τις συνολικά 8.481 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια διεκδικούν 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή η αναλογία είναι μία θέση προς 7,5 υποψηφίους. Αντίστοιχα τον σταυρό προτίμησης για τις 611 θέσεις στα περιφερειακά συμβούλια ζητούν από τους ψηφοφόρους 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που σημαίνει ότι κάθε μία θέση τη διεκδικούν 12 υποψήφιοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ