ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρδαλιάς: Δεν θα κρυφτώ πίσω από αρμοδιότητες - Ευθύνη μου ό,τι ταλαιπωρεί την Αττική

Χαρδαλιάς: Δεν θα κρυφτώ πίσω από αρμοδιότητες - Ευθύνη μου ό,τι ταλαιπωρεί την Αττική
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς

Να μην κρυφτεί πίσω από τη διάσπαση αρμοδιοτήτων δεσμεύεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Μπροστά» τονίζει ακόμη, πως θεωρεί ευθύνη και αρμοδιότητά του, οτιδήποτε αφορά στην ταλαιπωρία των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

«Προσωπικά δεν πρόκειται να ''κρυφτώ'' πίσω από αρμοδιότητες. Αρμοδιότητα και ευθύνη μου θα θεωρώ οτιδήποτε αφορά στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής. Γιατί τα προβλήματα λύνονται στο πεδίο, όχι από το γραφείο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εφόσον οι πολίτες τον επιλέξουν να κρατήσει τα ηνία της Περιφέρειας, δηλώνει πως θα ριχθεί από την πρώτη ημέρα στη μάχη για τη θωράκιση από πυρκαγιές και πλημμύρες και πως δεν θα διστάσει ακόμα και να κηρύξει την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα απαραίτητα έργα.

«Έχουμε πλήρες σχέδιο για να καταστήσουμε την Αττική πρωταθλήτρια στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία», τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς. Εξηγεί ότι η αρχή θα γίνει μέσω των αναγκαίων καθαρισμών και τη συντήρηση οδικών δικτύων ενώ παράλληλα θα προχωρούν δρομολογημένα έργα και θα σχεδιάζονται νέα έργα με βάση τα νέα δεδομένα.

Ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών του υποψήφιου Περιφερειάρχη είναι ακόμη τα ζητήματα της πάταξης της εγκληματικότητας στις γειτονιές, αλλά και η θωράκιση έναντι υγειονομικών κινδύνων όπως αυτούς που προέρχονται από τα σκουπίδια. Ειδικά για τα σκουπίδια φιλοδοξεί να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της Αττικής, μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Χαρδαλιά στο CNN Greece


Διεκδικείτε τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής για να κάνετε τι; Ποιο είναι το όραμά σας για την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας;

Δέχτηκα με χαρά την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με την πεποίθηση ότι ξέρω τα προβλήματα και τις δυνατότητές της και μπορώ -δουλεύοντας με άξιους συνεργάτες- να την πάμε πιο μπροστά, πιο ψηλά, πιο γρήγορα.

Ξέρω πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, καθώς υπήρξα τρεις φορές Δήμαρχος Βύρωνα, στη συνέχεια Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και πώς λειτουργεί το Κράτος, καθώς υπήρξα μέλος της Κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς όπως η Πολιτική Προστασία και η Εθνική Άμυνα.

Με ένα συνδυασμό έμπειρων και καταξιωμένων προσώπων, με τα οποία μοιράζομαι το ίδιο όραμα για την Αττική, ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν.

Ζητώ να συναντηθούμε στην κάλπη της Κυριακής για να πάμε μαζί για την Αττική που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε. Για να αφιερώσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, την τόνωση της ασφάλειας, τη βελτίωση των συνθηκών που διαμορφώνουν την ποιότητα της ζωής μας.

Μαζί να κάνουμε την Αττική πιο παραγωγική, πιο πράσινη, πιο ασφαλή, πιο ανθρώπινη.

Μαζί να χτίσουμε μια Περιφέρεια που να προστατεύει το περιβάλλον, να ενισχύει το πράσινο και να πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Να εξασφαλίζει σε κάθε κάτοικό της, σε όλες τις γειτονιές, ασφάλεια απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, τους υγειονομικούς κινδύνους, όπως τα σκουπίδια, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Να αναπτύσσει υποδομές και δράσεις αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Να στηρίζει ταυτόχρονα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, δίνοντας νέα πνοή στις γειτονιές της και διοργανώνοντας διεθνούς εμβέλειας αθλητικά γεγονότα και πολιτιστικά φεστιβάλ.

Η Αττική αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια μεγάλες φωτιές, αλλά και πλημμύρες. Οι κάτοικοί της ανησυχούν για ακόμη πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Τι τους απαντάτε, τι σχεδιάζετε;

Η χώρα μας έκανε τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα σε εθνικό επίπεδο για την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Από μια ουσιαστικά ανύπαρκτη υπηρεσία, προχωρήσαμε στη συγκρότηση μιας καλά οργανωμένης Γενικής Γραμματείας -που στη συνέχεια έγινε Υπουργείο- με σύγχρονες υποδομές και έμπειρο προσωπικό. Στο ίδιο εκείνο διάστημα θεσπίστηκε με το νόμο 4662/2020 ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και δημιουργήθηκαν οι βάσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν συντονισμένα μεγάλες κρίσεις. Προβλέφθηκε ακόμη η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Καταρτίστηκε το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» σχεδόν 2 δισ. για την αναβάθμιση των μέσων και των δομών.

Είμαστε, λοιπόν έτοιμοι εφόσον μας εμπιστευτούν οι πολίτες, να προχωρήσουμε άμεσα στη λειτουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και το κατάλληλο προσωπικό. Από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, θα ριχτούμε στην μάχη για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Ξεκινώντας από τους αναγκαίους καθαρισμούς, τη συντήρηση οδικών δικτύων και τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την Περιφέρεια και τους Δήμους της. Θα δώσουμε έμφαση στην κατασκευή δρομολογημένων ή ώριμων έργων και θα προχωρήσουμε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση επιπλέον έργων που θα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

Οι πολίτες αφενός ακούν για την ανάγκη νέων έργων, αλλά δεν τα βλέπουν και αφετέρου βλέπουν έργα που ξεκινούν αλλά ποτέ δεν τελειώνουν. Τι θα κάνετε για να απαντήσετε έμπρακτα στις επικρίσεις αυτές;

Έχω ήδη εξαγγείλει 2+1 κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρώτη κίνηση η συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έτσι ώστε, με βάση τα όσα και ο ίδιος έχει δηλώσει, να προχωρήσουμε άμεσα στην άρση των συναρμοδιοτήτων και των επικαλύψεων. Δεν μπορεί για άλλα από τα ρέματα στην Αττική να είναι αρμόδιο το Υπουργείο Υποδομών, για άλλα η Περιφέρεια και για άλλα οι Δήμοι.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι, εφόσον οι πολίτες της Αττικής μου αναθέσουν τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη, προσωπικά δεν πρόκειται να «κρυφτώ» πίσω από αρμοδιότητες. Αρμοδιότητα και ευθύνη μου θα θεωρώ οτιδήποτε αφορά στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής. Γιατί τα προβλήματα λύνονται στο πεδίο, όχι από το γραφείο.

Δεύτερη κίνηση η συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου στο οποίο θα συμμετέχουν αναλυτές, μηχανικοί, νομικοί, λογιστές και οικονομολόγοι. Θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη, θα παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των έργων των Υπουργείων, της Περιφέρειας, των Δήμων που γίνονται στην Αττική και θα ανοίγει το δρόμο για να ξεπερνάμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.

Τρίτη κίνηση -εάν και εφόσον χρειαστεί- δεν θα διστάσω, ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου, να αξιοποιήσω τις πρόνοιες του νόμου 4662/2020 περί Πολιτικής Προστασίας και να κηρύξω την Αττική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση τα έργα που χρειάζονται για την αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκισή της.

Για να προχωρούμε και όχι μόνο να συζητούμε νέα έργα χρειάζονται τρία πράγματα: Μελέτη του προβλήματος, με βάση τα νέα δεδομένα. Σχεδιασμός που να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες. Και βέβαια πόροι για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. Το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμη και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να μας εξασφαλίσουν πόρους για να ξεκινήσουμε τη νέα γενιά αντιπλημμυρικών έργων, ως συνέχεια των έργων που έχουν εκτελεστεί τα προηγούμενα χρόνια και είναι περισσότερα από 150. Μπορούμε ακόμη να αντλήσουμε κοινοτικούς πόρους από προγράμματα για το πράσινο και την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων. Και θα το κάνουμε.

Εφόσον την Κυριακή σας εμπιστευτούν οι πολίτες ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Από την πρώτη στιγμή θα ριχτούμε στην μάχη για τη βελτίωση της καθημερινότητας στις 66 γειτονιές της Αττικής και την τόνωση της ασφάλειας απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να επιφυλάσσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, απέναντι στη μεσαία εγκληματικότητα, αλλά και απέναντι στους υγειονομικούς κινδύνους, όπως αυτούς που προέρχονται από τα σκουπίδια. Έχουμε πλήρες σχέδιο για να καταστήσουμε την Αττική πρωταθλήτρια στην αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία. Θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πάταξη της εγκληματικότητας στις γειτονιές.

Και θα δρομολογήσουμε όλα όσα απαιτούνται για την οριστική επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μας. Θα προχωρήσουμε αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και βάζοντας σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο διαχείρισης. Δίνουμε έμφαση στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή μονάδων για την επεξεργασία τους, στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Παράλληλα, θα κινητοποιηθούμε απέναντι στο κυκλοφοριακό.

Σχεδιάζουμε την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών, την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, με «έξυπνα φανάρια» για την αποσυμφόρηση στους δρόμους και κάμερες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Σχεδιάζουμε επίσης, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, νέες πεζογέφυρες και αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας. Παράλληλα, προγραμματίζουμε την δημιουργία νέων και την αναβάθμιση των σημερινών σχολικών υποδομών, καθώς και την ενίσχυσή τους με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Σχεδιάζουμε επίσης, την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και κινητές μονάδες. Και βέβαια δεσμευόμαστε ότι θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ