ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη διπλή σύνοδο της Γρανάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεταναστευτικό και διεύρυνση στην ατζέντα

Στη διπλή σύνοδο της Γρανάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεταναστευτικό και διεύρυνση στην ατζέντα
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού

Στη Γρανάδα σήμερα και αύριο (5/10 και 6/10) οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βάζουν επί τάπητος το μέλλον της Ευρώπης. 

Η αρχή θα γίνει με την 3η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία θα συμμετάσχουν 47 αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων, με αντικείμενο ζητήματα ασφαλείας και γεωστρατηγικής.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα φόρουμ πολιτικών και στρατηγικών συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε το 2022 και είναι παιδί του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Στόχος είναι να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με κράτη που έχουν αποφασίσει να παραμείνουν εκτός Ε.Ε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία ή η Ελβετία, αλλά και με επίδοξα μέλη, όπως η Μολδαβία, οι βαλκανικές χώρες και η Ουκρανία.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Ελβετίας σε πάνελ για την πολυμέρεια υπό το πρίσμα θεμάτων ασφαλείας και γεωστρατηγικής. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, και, μεταξύ άλλων, οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Γεωργίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στον απόηχο των εξελίξεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Ηχηρή απουσία από την σύνοδο της πολιτικής κοινότητας του Τούρκου πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κρυολόγησε όταν Γαλλία και Γερμανία δεν θέλησαν να συμπεριλάβουν την Τουρκία σε μια συνάντηση για τις εξελίξεις στο Καραμπάχ. Απών από τη Σύνοδο της Γρανάδας θα είναι και ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν κ. Αλίεφ.

Αύριο το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αύριο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχουν σε ένα άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο από το οποίο δεν θα προκύψουν αποφάσεις όπου θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα η διεύρυνση της Ε.Ε. ενώ συζήτηση θα γίνει για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή δύο ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και φυσικά για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ήδη στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Βαλέτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα δύο αυτά θέματα στους Ευρωπαίους ομολόγους του και ζήτησε να ληφθούν μέτρα δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι χώρα εισόδου για μετανάστες μαζί με την Ιταλία, ενώ πέρασε ένα εφιαλτικό καλοκαίρι με τις φωτιές και τις πλημμύρες που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία αυτό το διήμερο να ανταλλάξουν απόψεις χωρίς να υπάρχει πίεση ώστε να υπάρξει με στόχο μια τελική διακήρυξη όπως συμβαίνει με τις επίσημες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ