ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Αθήνα

Πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Αθήνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η οποία περικλείει ποικίλες και διαφορετικές περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα πλήθος πολυπολιτισμικότητας και ετερότητας ανθρώπων.

Αυτό την καθιστά πρόκληση ως προς την διαχείρισή της, καθώς κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι συλλογικές, αλλά και οι ατομικές ανάγκες.

Τα τελευταία χρόνια, με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του δημάρχου μας, Κώστα Μπακογιάννη, η Αθήνα έχει εμφανώς αναπτυχθεί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού, των υποδομών, της καθαριότητας και του πρασίνου.

Τί συμβαίνει, όμως, με τον τομέα της αναπηρίας; Το πρόγραμμα του συνδυασμού μας έχει επιτύχει σπουδαία βελτίωση ως προς την ενημέρωση μέσω εφαρμογών, την ψυχολογική υποστήριξη, τις κατάλληλες υποδομές, την επιδότηση για τη διαμόρφωση κατοικιών, την εκπαίδευση κ.α. Είναι, άλλωστε, ευνόητο ότι η τεχνολογία έχει διευκολύνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Υπάρχουν ακόμη, όμως, περιθώρια για περισσότερα έργα προς βελτίωση της ζωής τους.

Ως κωφό άτομο, όραμά μου είναι να μη νιώθει κανένας πολίτης περιθωριοποιημένος και να ζει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς εμπόδια. Αυτό μετουσιώνεται στον όρο συμπερίληψη, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από ουσιαστικές αλλαγές.

Μερικές από τις προτάσεις μου είναι η δημιουργία Λέσχης Φιλίας για ΑμεΑ, όπου θα περιλαμβάνονται επιμορφωτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, η επέκταση των δημιουργικών κέντρων απασχόλησης για άτομα με αναπηρία στο Δήμο Αθηναίων, αλλά και η επιμόρφωση προσωπικού του Δήμου (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι») σε ζητήματα αναπηρίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ πολιτών. Παράλληλα, η πρόσληψη διερμηνέων για την πρόσβαση των κωφών / βαρήκοων πολιτών σε δημοτικούς φορείς εξυπηρέτησης κοινού, θα συντελέσει στην επίλυση των καθημερινών ζητημάτων τους.

Ουσιαστική, επίσης, αλλαγή είναι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους και η ένταξή τους ως ενεργά μέλη της κοινωνίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης σε ποικίλες ειδικότητες, ανάλογα το ενδιαφέρον του κάθε ατόμου.

Μεγάλα άλματα έχουν πραγματοποιηθεί στην κοινωνική συμπερίληψη των ΑμεΑ, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Επόμενος στόχος είναι η πολιτική συμπερίληψη. Εδώ και πολλά χρόνια, δραστηριοποιούνται στο χώρο της πολιτικής άτομα με αναπηρία, τα οποία διεκδικούν δικαιώματα και ισότιμη πρόσβαση στη ζωή. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία μπορεί να συμβάλλει σε περεταίρω θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, η ανάληψη θέσεων ευθύνης από πολιτικούς, οι οποίοι γνωρίζουν τον τομέα, με τον οποίο ασχολούνται, εκτός από επιστημονικά, και βιωματικά.

Η πολιτική διαφορετικότητα θα αναδείξει και θα επιλύσει τις πραγματικές ανάγκες, αυτές που δεν είναι αρκετά εμφανείς. Εξάλλου, στην πραγματικότητα, δεν είμαστε εμείς οι πολίτες με αναπηρία άφαντοι, αλλά τα προβλήματά μας. Γι’ αυτό και είναι αξιέπαινη η προσπάθειά μας και ο αγώνας μας, καθώς θα πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση για να εκλεγούμε. Ακόμη, όμως, κι αν δεν καταφέρουμε να εκλεγούμε, η πολιτική μας αξιοποίηση κρίνεται απαραίτητη.

Με γνώμονα την προσωπική μου εμπειρία ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αλλά και ως υποψήφιος βουλευτής προσφάτως, η συμμετοχή των ΑμεΑ στα κοινά δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ειδικότερα όταν η αναπηρία αυτή επηρεάζει τον επικοινωνιακό τομέα. Φυσικά, σε αυτό συνέβαλλε σημαντικά η έλλειψη διερμηνέων, οι οποίοι αποτελούν τη «φωνή» μας. Όντας μέλος της κοινότητας κωφών, σας διαβεβαιώ πως το μοναδικό πραγματικό εμπόδιο για εμάς τους κωφούς είναι η επικοινωνία.

Ο στόχος που θέτω είναι μια κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να δηλώσουν την παρουσία τους μέσα στην πόλη που ζουν. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες στην πόλη μας, συνεπώς επιθυμώ να δω ότι κάποια στιγμή στην κοινωνική μας ζωή μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα και η απόλαυση των ίσων δικαιωμάτων από όλους.

Έχουμε τη δυνατότητα να καταφέρουμε πολλά και γι’ αυτό, ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης σας. Με τη στήριξή σας θα καταρρίψουμε τη νοοτροπία του αποκλεισμού και της μιζέριας.

Ο Χρήστος Δαγρές είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την παράταξη «ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ