ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοτικές εκλογές 2023: Οι νικητές της πρώτης Κυριακής, τα φαβορί και τα μεγάλα ντέρμπι του β' γύρου

Δημοτικές εκλογές 2023: Οι νικητές της πρώτης Κυριακής, τα φαβορί και τα μεγάλα ντέρμπι του β' γύρου
ΙΝΤΙΜΕ

Σε έξι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας η μάχη της κάλπης ανέδειξε ήδη τους μεγάλους νικητές, καθώς από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών που ανακοινώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις δημοτικές εκλογές στην ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr,από σήμερα έχουν νέους δημάρχους ο Πειραιάς, ο Βόλος, το Περιστέρι, η Κηφισιά, ενώ την επόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα κριθεί η πρωτιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Στην Αθήνα, το κλίμα είναι πανηγυρικό στο επιτελείο του Κώστα Μπακογιάννη, καθώς με την ενσωμάτωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο 23%, η παράταξη Αθήνα Ψηλά συγκεντρώνει το 41,23% των ψήφων. Και μπορεί η δημαρχία της Αθήνας να οδεύει σε μάχη στον β' γύρο, με τον κ. Μπακογιάννη να έχει απέναντί του τον Χάρη Δούκα που έως τώρα συγκεντρώνει 14,35%, όμως, όπως ήταν λογικό, το αποτέλεσμα σκόρπισε ενθουσιασμό στην παράταξη «Αθήνα Ψηλά».

«Δώσαμε όλοι την ψυχή μας και τους είμαι ευγνώμον. Είναι ένα ταξίδι πενταετίας που το ξεκινήσαμε μαζί και θα το τελειώσουμε μαζί. Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη της Αθήνας και μια μεγάλη νίκη όλων. Την άλλη Κυριακή πάμε να σηκώσουμε την Αθήνα ακόμα πιο ψηλά».

Σε... περίπατο του Γιάννη Μώραλη εξελίσσεται η πολιτική αναμέτρηση στον Δήμο Πειραιά. Στα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ο κ. Μώραλης έφτασε να προηγείται με ποσοστό κοντά στο 70%. Ουστιαστικά, πρόκειται για την τρίτη διαδοχική θητεία του κ. Μώραλη. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» ανέφερε ότι «ο κόσμος μάς επέλεξε για μια ακόμη φορά για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αναγνώρισαν τα καλά αποτελέσματα της δουλειάς μας, ότι ο Πειραιάς έχει ήδη αλλάξει, και δεύτερον, γιατί μας εμπιστεύονται ώστε να λύσουμε τα προβλήματα που προφανώς είναι υπαρκτά σε κάθε μεγάλη πόλη».

Στη Θεσσαλονίκη, στον β' γύρο οδηγείται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του δημάρχου, αφού κανείς από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για εκλογή από τον Α' γύρο. Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προηγείται με περίπου 28%, δεύτερος είναι ο Στυλιανός Αγγελούδης με 26%, ο οποίος διευρύνει την απόστασή του από τον τρίτο Σπύρο Πέγκα που συγκεντρώνει 20%. «Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας για τον β΄ γύρο εκλογών και έκανε έκκληση μαζικής συμμετοχής στις κάλπες την επόμενη Κυριακή (15/10).

Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%.

Το ασύλληπτο ρεκόρ του Παχατουρίδη

Πολύ κοντά στο να πετύχει ένα μεγάλο ρεκόρ βρίσκεται ο Ανδρέας Παχατουρίδης στον δήμο Περιστερίου. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Παχατουρίδης θα εκλεγεί δήμαρχος για έκτη φορά, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 78%. Να σημειωθεί ότι εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Περιστερίου το 2002. Το 2006 επανεκλέχθηκε με 47%, ενώ το 2010 επανεξελέγη για τρίτη φορά με ποσοστό 66%, κατακτώντας και τότε την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο. Η τέταρτη νίκη του ήρθε το 2014 με ποσοστό 62%, ενώ το 2019, στις δημοτικές εκλογές, επανεξελέγη από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό πάνω από 74%.

Το ατόπημα του μεγάλου νικητή Μπέου

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλίας, τον Βόλο, ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, επανεκλέγεται με ποσοστό 57%, με την ενσωμάτωση στο 14%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παπαπέτρος με 36,54%. Ωστόσο, αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι νικητήριες δηλώσεις του κ. Μπέου που το βράδυ της Κυριακής καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Θριαμβευτής των δημοτικών εκλογών στο Μαρούσι είναι από σήμερα ο νυν δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος οδήγησε την παράταξη «Το Μαρούσι Ψηλά» για την επόμενη πενταετία, επανεκλέγοντάς τον από την 1η Κυριακή, μαζί με 21 δημοτικούς συμβούλους στο 35μελές Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, αρνητικός πρωταγωνιστής της βραδιάς στον Δήμο Αμαρουσίου η μεγάλη αποχή, η οποία κυμαίνεται γύρω στο 55%.

Εκτόξευση ποσοστών για Ξυπολυτά στην Κηφισιά

Τεράστια ήταν η επιτυχία από τον πρώτο γύρο και για τον Βασίλη Ξυπολυτά στο δήμο Κηφισιάς, έναντι του Γιώργου Θωμάκου. Με καταμετρημένες ψήφους σχεδόν στο 50%, ο κ. Ξυπολυτάς συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 64%. Ο κ. Ξυπολυτάς έχει εκλεγεί ήδη τρεις φορές, στις πρώτες θέσεις, ως Δημοτικός Σύμβουλος Κηφισιάς, εκ των οποίων υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και έχει επίσης χρηματίσει πρόεδρος του ΚΑΠΗ, της Δημοτικής Επιχείρησης και των σχολείων της Κηφισιάς.

Σε μια τολμηρή και πρωτοποριακή κίνηση για το μέλλον της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, ο νέος δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς έχει στο πλευρό του μια επίλεκτη ομάδα δέκα διακεκριμένων προσωπικοτήτων και επιστημόνων της Κηφισιάς, οι οποίοι με βάση την εξειδίκευση τους, θα λειτουργήσουν ως άτυπο συμβουλευτικό όργανο στη νέα διοίκηση του δήμου.

«Θρίλερ» στο Μαρούσι

Προς επανεκλογή από τον πρώτο γύρο φαίνεται πως οδεύει ο νυν δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, καθώς προηγείται με ποσοστό κοντά στο 43%. Ο νυν Δήμαρχος βρίσκεται σταθερά μπροστά και «φλερτάρει» διαρκώς με το 43%+, αφήνοντας πίσω του την Κρίστυ Αγαπητού και τον Χάρη Ρώμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ. Συγκεκριμένα, η κυρία Αγαπητού βρίσκεται στο 24% και τρίτος ο κ. Ρώμας με 15%.

Τέλος, στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, προηγείται με 47% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α' γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Δείτε παρακάτω live τα αποτελέσματα:

Σε πραγματικό χρόνο «ανεβαίνουν» τα αποτελέσματα των σημερινών δημοτικών εκλογών στην ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ