ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνες SOF: Στο top 5 των καλύτερων ελεύθερων σκοπευτών της Ευρώπης

Έλληνες SOF: Στο top 5 των καλύτερων ελεύθερων σκοπευτών της Ευρώπης
Οι Έλληνες SOF που συμμετείχαν στον «European Best Sniper Team Competition 2023» ΓΕΕΘΑ

Το 2023 κλείνει με μια σημαντική διάκριση για τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Έλληνες SOF της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση στον διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2023» ανάμεσα σε 45 ομάδες από 25 χώρες.

O διεθνής στρατιωτικός διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών έλαβε χώρα στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ.

Δείτε παρακάτω video απο τον διαγωνισμό με την ελληνική συμμετοχή:

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι "Η μια απο τις δύο ομάδες που συμμετείχαν κατείχε μέχρι την έναρξη της τελευταίας ημέρας του διαγωνισμού την 1η θέση στη κατάταξη, αλλά μετά το πέρας της τελευταίας ημέρας βρέθηκε στη 4η θέση γιατί ακυρώθηκε σε ένα απο τα αγωνίσματα, έτσι την 1η θέση κατέλαβε η Φινλανδία".

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η επικαιροποίηση τακτικών, τεχνικών και χρήσης νέου εξοπλισμού και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ελεύθερων Σκοπευτών των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

  • Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.
  • Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.
  • Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο.
  • Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.
Οι Έλληνες SOF στον διεθνή διαγωνισμό "European Best Sniper Team Competition 2023".ΓΕΕΘΑ

Η συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον «European Best Sniper Team Competition 2023» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό πλαίσιο, κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας και προέβαλε την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Η κατάκτηση της 4ης και 5ης θέσης έρχεται ως συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων στον «European Best Sniper Team Competition 2022», κατά τον οποίο οι Έλληνες Ελεύθεροι Σκοπευτές κατετάγησαν στην 1η και 4η θέση μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες. Ο φετινός διαγωνισμός ήταν δυσκολότερος, καθώς συμμετείχαν περισσότερες χώρες.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών ετών, όχι μόνο στους διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και σε όλες τις διεθνείς δραστηριότητες που συμμετέχει η ΔΕΠ δείχνουν ότι η σύσταση των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων κάτω απο μία ενιαία διοίκηση έχει αποφέρει τους ανάλογους καρπούς και αποτέλεσε ορόσημο στην εξελικτική τους πορεία.

Στελέχη της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση BALKAN SHIELD.ΓΕΕΘΑ

Όπως αναφέρει στην Ανακοίνωση του το ΓΕΕΘΑ: "H ΔΕΠ αποτέλεσε τη δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, παρέχοντας διευρυμένες επιλογές στην Ιεραρχία στην αντιμετώπιση κάθε σύγχρονης πρόκλησης ασφάλειας για την διασφάλιση των Εθνικών συμφερόντων και την επίτευξη στρατηγικών στόχων".

Πόλο έλξης ακόμα και για κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων εντός αλλά και εκτός ΝΑΤΟ αποτελούν όλο περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες SOF.

Δεν είναι τύχαιο μάλιστα ότι η αφρόκρεμα των κομάντος από Συμμαχικές και φιλικές χώρες πλέον επισκέπτονται τη χώρα μας σχεδόν κάθε μένα για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τους Έλληνες SOF. Όσο λοιπόν η ελίτ των Special Forces επιλέγει τη χώρα μας, τόσο η φήμη όσο και το επίπεδο εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των Ελλήνων SOF συνεχώς αυξάνεται και δυναμώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ