ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων»

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων»
INTIME / ΣΤΟΪΤΣΕΒΑ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για την Ηγουμενίτσα και την Ήπειρο καθώς ξεκινάει μια νέα εποχή, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού στον όμιλο Grimaldi σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη.

«Η Ηγουμενίτσα γίνεται στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι γίνεται «η κρίσιμη δυτική πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και η γέφυρα που συνδέει το Ιόνιο, την Αδριατική και τη Μεσόγειο, εξασφαλίζοντας σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για σύμπραξη συμβατή με τις εθνικές ανάγκες αφού το Δημόσιο παραμένει μέτοχος με 33% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και το 85% του ετήσιου τέλους επιστρέφεται στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατρών για νέα έργα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε εκκολαπτόμενη στρατηγική συμμαχία με την Ιταλία «που διευρύνεται με την παρουσία του ομίλου Grimaldi, όμιλος με τεχνογνωσία και στην απανθρακοποίηση των λιμανιών για πράσινη μετάβαση».

«Είχα δεσμευτεί στην τοπική κοινωνία ότι η επένδυση θα συνοδεύεται με ικανοποίηση χρόνιου αιτήματος παραχώρησης 6.000 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης στην τοπική αυτοδιοίκηση κι αυτό υλοποιείται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο:

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Εμμανουέλ Γκριμάλντι, που μίλησε στην τελετή, είπε ότι θα φέρει την τεχνολογία της απανθρακοποίησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έτσι ώστε να καταστεί λιμάνι πρότυπο και στην πράσινη μετάβαση.

«Η Ηγουμενίτσα γίνεται σημαντικό διεθνές λιμάνι»

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, 84 εκατομμύρια ευρώ εισέρχονται στα δημόσια ταμεία, εξηγώντας ότι η Ηγουμενίτσα γίνεται σημαντικό διεθνές λιμάνι και αναβαθμίζεται για να δώσει ώθηση σε πολλούς τομείς. «Η Θεσπρωτία θα εδραιωθεί και ως τουριστικός προορισμός για κρουαζιέρα και yachting», τόνισε.

«Αυτή η σημαντική συμφωνία δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν η χώρα δεν είχε κάνει άλματα μεγαλύτερα από τη φθορά για να φτάσει στο σημείο σήμερα να προσελκύει ξένους επενδυτές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημαντικά δημόσια έργα έχουν γίνει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ώστε το κράτος να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να παραχωρήσει ένα λιμάνι με άρτιες υποδομές. Πάνω από 380 δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν την Ήπειρο, όπως η παραχώρηση της Ιόνιας οδού – βασικός άξονας Δύσης και Ανατολής , ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά, το τεχνολογικό πάρκο στα Γιάννενα, η ανάδειξη του Ζαγορίου που φέρνει τη σφραγίδα της UNESCO.

Ποιοι ήταν παρόντες στην τελετή

Στην τελετή μίλησαν Οικονομικών και Εθνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη για την Ηγουμενίτσα αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας , ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ