ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύτηκε ο Παυλόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύτηκε ο Παυλόπουλος
EUROKINISSI

Επίτιμος διδάκτορας της σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αποδεχόμενος την τιμή “με πραγματική συγκίνηση”, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως "η βάση της ζωής μου υπήρξε πάντα η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Η πολιτική θα μπορούσε να πει κανείς πως προέκυψε από μία τύχη. Και ευχαριστώ τον Θεό, γιατί έτσι προέκυψε η πολιτική".

"Μου θυμίζετε, σήμερα, πού οφείλω στην πραγματικότητα την όλη λοιπή σταδιοδρομία μου", προσέθεσε ο ίδιος.
Με αφορμή τις αναφορές περί αριστείας πριν από την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι "πίστευα και πιστεύω πάντοτε ότι και στην πολιτική, κατ΄ εξοχήν, ισχύει η αριστεία", διευκρινίζοντας ότι για να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει την πολιτική του ανάδειξη, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταξιωθεί στον κοινωνικό στίβο, με το λειτούργημα ή το επάγγελμα που έχει επιλέξει.

"Πάντα με φόβιζε το φαινόμενο μιας αμιγούς πολιτικής σταδιοδρομίας, μιας σταδιοδρομίας που σημαίνει ότι ο πολιτικός δεν γνωρίζει τίποτε άλλο, εκτός από το να διοικεί. Γιατί ισχύει πολύ περισσότερο και στον χώρο της πολιτικής αυτό το οποίο γνωρίζουμε: «άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει»", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πάτρα, δήλωσε υπερήφανος για την πελοποννησιακή καταγωγή του και για το ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, ενώ υπενθύμισε ότι τις Πανελλήνιες εξετάσεις για το πανεπιστήμιο τις έδωσε στην Πάτρα το 1968.

“Κατά κάποιο τρόπο η Πάτρα υπήρξε η γέφυρα που με συνέδεσε από την γενέτειρα μου την Καλαμάτα ως την νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μια μνήμη που θα με ακολουθεί", σημείωσε.

Νωρίτερα, η πρύτανις του πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης να παραστεί στη σημερινή εκδήλωση, σημείωσε ότι "η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ιδιαιτέρως υπερήφανη που μέλος της υπηρετεί το ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνονται θεσμικά οι αξίες που διέπουν την δημοκρατία μας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ