ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ, σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ - Πώς βλέπουν οι πολίτες τον Κασσελάκη

Δημοσκόπηση GPO: Κυριαρχία ΝΔ, σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ - Πώς βλέπουν οι πολίτες τον Κασσελάκη
EUROKINISSI

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της GPO για λογαριασμό του Star, τα οποία μεταξύ άλλων αποτυπώνουν το ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, τις εσωτερικές διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ και τη γνώμη των ψηφοφόρων για τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και την ανησυχία των πολιτών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23-24 Οκτωβρίου, σε δείγμα 1.110 ατόμων.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6%, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Kαταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Μεταξύ των Κ. Μητσοτάκη, Σ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη το 48% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 13,8% τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η γνώμη των πολιτών για τον Κασσελάκη

Βάσει της δημοσκόπησης, μόνο το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός, ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

Τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα για την κατεύθυνση που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων είπαν ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση σε ποσοστό 70,6%, ενώ προς τη σωστή το 22,6%.

Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν πως το κόμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό 77,7%, ενώ προς τη λάθος το 13,1%.

Όσο για το τι θα πρέπει να γίνει με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, το 48,6% λέει ότι «θα πρέπει να παραμείνουν και να μπορούν να ασκούν κριτική», ενώ το 43% πως «πρέπει να αποχωρήσουν από το κόμμα».

Έντονη ανησυχία για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Όσον αφορά την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, 9 στους 10 πολίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης, ενώ σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα το 65,4% θεωρεί ότι πρέπει να τηρήσει αυστηρή ουδετερότητα, το 18,4% πιστεύει πως πρέπει να στηρίξει το Ισραήλ και το 11,5% υποστηρίζει να στηρίξει την Παλαιστίνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ