ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Νίκος Φίλης στην τηλεόραση και πώς απάντησαν οι πολιτικοί

Τι είπε ο Νίκος Φίλης στην τηλεόραση και πώς απάντησαν οι πολιτικοί
Στιγμιότυπο από την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2015, όπου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Με αφορμή δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή έναν μήνα μετά, προκύπτει το εξής ερώτημα: μπορεί ένας υπουργός της κυβέρνησης να εκφέρει προσωπική άποψη δημοσίως για ένα ιστορικό ζήτημα που να είναι διαφορετική από την επίσημη θέση του κράτους για το ζήτημα αυτό; EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος με καλεσμένο τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, η συζήτηση επεκτάθηκε μεταμεσονύκτια σε ζητήματα ιστοριογραφίας και εξωτερικής πολιτικής προκαλώντας την επόμενη ημέρα μίνι πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του υπουργού.

Πολλοί έμειναν με τις εντυπώσεις από τα όσα είπε ο υπουργός και ακόμα περισσότεροι ξεκίνησαν αναλύσεις επί αναλύσεων για το επίμαχο άρθρο του Νίκου Φίλη στην Αυγή με τίτλο «Παλαιοκομματισμός και "Γενοκτονία"», που δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου του 2014 και επανήλθε στην επικαιρότητα από χτες χωρίς προφανή λόγο.

Ανατρέχοντας στο επίμαχο βίντεο από τη χθεσινή εκπομπή «Ενικός» (2/11/2015) του Νίκου Χατζηνικολάου, βλέπουμε ότι αυτή οδεύει προς το τέλος της και η συζήτηση με το κοινό και τους δημοσιογράφους έχει εισέλθει σε θέματα όπως η εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, το μάθημα των θρησκευτικών, ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους και η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα.

Ιδίως ως προς αυτό το τέλευταίο, το κλίμα ανάμεσα στους συζητητές -τον υπουργό και τους δημοσιογράφους- δεν είναι συγκρουσιακό, καθώς και οι δύο φαίνεται να συγκλίνουν στην άποψη η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους θα πρέπει να προχωρήσει παρά την πολυετή κωλυσιεργεία των κρατικών φορέων.

Σ' αυτό το σημείο, ο οικοδεσπότης-δημοσιογράφος παρεμβαίνει για να διαβάσει μια ερώτηση τηλεθεατή.

«Πολλά ερωτήματα, επίσης, και κλείνω με αυτό -εκτός θέματος εκπομπής, γι' αυτό και το άφησα τελευταίο-, το περί γενοκτονίας των Ποντίων, όπου κάνατε τη δήλωση ότι δεν είναι γενοκτονία», ρώτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Απαντώντας ο Νίκος Φίλης, είπε τα εξής:

Έκαμα τη δήλωση ότι -πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Νεότουρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή, επιστημονική έννοια.


Προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, από το κοινό ακούγεται κάποιος που φωνάζει εκτος μικροφώνου στον υπουργό: «γενοκτονία ήταν, κύριε».

«Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτόν τον διάλογο, καμία αντίρρηση, υπάρχουν απόψεις...», απαντά ο υπουργός.

«Γενοκτονία ήτανε, εντάξει;» επιμένει ο θεατής.

Αρκετοί θυμήθηκαν παλαιότερο στιγμιότυπο του «Ενικού», όταν υπουργός εξεμάνη σε ερώτηση του κοινού, χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι. Αυτή τη φορά η κατάσταση παρέμεινε υπό έλεγχο.

Γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;

«Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική, η κρατική πολιτική αναγνωρίζει την Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αν, όμως, γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω επί επιστημονικού επιπέδου είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η Γενοκτονία και το Ολοκαύτωμα», απαντά ο Νίκος Φίλης.

«Εσείς γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε αυτήν τη διάκριση;», απορεί ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Χωρίς πιθανότατα να φαντάζεται τις εντάσεις που δημιουργούσε εκείνη τη στιγμή και για όλη την υπόλοιπη ημέρα, ο υπουργός Παιδείας απαντά: «Για δύο λόγους: ο πρώτος γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μία υποβάθμιση του γεγονότος της Γενοκτονίας, ειδικά όταν όχι μόνο η Ελλάδα αλλά κι άλλες χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης γενοκτονία -η γενοκτονία σημαίνει προγραμματισμένη με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους».

«Αυτό έγινε, κύριε Φίλη», ακούγεται να λέει ο προηγούμενος θεατής από το κοινό, με την κάμερα έτοιμη αυτή τη φορά να πιάσει ττο στιγμιότυπο.

Ο υπουργός συνεχίζει: «Αλλά, επαναλαμβάνω τώρα για να 'μαστε σαφείς, υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί, δεν θα μπω σε πολιτική αντιπαράθεση σε αυτό, και το τονίζω: με σεβασμό στον πόνο των Ποντίων από τη θηριωδία των Τούρκων».

Πριν προλάβει ο Φίλης να ολοκληρώσει τη φράση του, ο Χατζηνικολάου ρωτά εν είδει σχολίου:

«Ναι, αλλά, καταλαβαίνετε το βάρος...».

«Ποιοι συνωστίζονταν, κύριε Φίλη», ακούγεται από το βάθος κάποιος θεατής.

«Εκτελέστηκαν...», ξεκινά να πει ο υπουργός, όμως διακόπτεται από τον δημοσιογράφο που συνεχίζει το σχόλιό του εν μέσω γενικευμένης φασαρίας.

«... το βάρος που έχει η δήλωση όταν γίνεται από τον υπουργό Παιδείας».

«Καθόλου...», απαντά ο Φίλης.

Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός για το περιεχόμενο των δημοσίων συζητήσεων σε θέματα Παιδείας και εκπαίδευσης.

«Αποκτά πρόσθετο βάρος», τονίζει ο Χατζηνικολάου.

«Καμία», λέει ο Φίλης.

«Γιατί είστε μέλος της κυβέρνησης», επιμένει ο Χατζηνικολάου.

«Διατύπωσα προ εφτά ετών την άποψη αυτή, την επανέφεραν κάποιοι συνάδελφοι βουλευτές, άλλο η προσωπική άποψη που έχει διατυπώσει κάποιος ως πολίτης, ως δημοσιογράφος και άλλο η πολιτική που ακολουθει -είναι δεδομένη αυτή- ως κράτος», απαντα ο Φίλης.

Το πού κινούνταν πλέον η συζήτηση ήταν εμφανές από την επόμενη ερώτηση θεατή εντός του στούντιο: «Τα βιβλία θα συνεχίσουν σε αυτό το πνεύμα; του συνωστισμού;»

«Δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού», απαντά ο Φίλης.

Δέκα λεπτά πριν από το κλείσιμο της εκπομπής, η συζήτηση έχει αποκτήσει την ένταση που, συνήθως, εκτοξεύει τις μετρήσεις τηλεθέασης.

Στο ίδιο κλίμα, γίνεται άλλη μια ακόμη ερώτηση για θέμα, που κατά καιρούς επανέρχεται γύρω από το βιβλίο ιστορίας της Γ' Λυκείου, σχετικά με χάρτη που υποτίθεται ότι εμφανίζει τη FYROM ως Μακεδονία. Ο υπουργός Παιδείας δίνει εξηγήσεις και γι' αυτό, μάλλον ανεπιτυχώς, αν κρίνει κανείς από τις εντυπώσεις που άφησε στους τίτλους των ειδήσεων της επόμενης ημέρας.

Από την ποινική δίωξη στην εθνική προδοσία

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN Greece, 45 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν με σημερινή επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την θέση του υπουργού Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι «αναμασάει τις θέσεις Τούρκων κεμαλιστών και ως καλός πρέσβης τους, τους προσφέρει καλές υπηρεσίες».

Μάλιστα, οι βουλευτές της ΝΔ υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη «προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη», τόνισαν ότι αυτές «προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό, αλλά και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Τέλος, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν τις ασπάζεται, ενώ κάθε ένας από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας πήρε θέση μέσω twitter για το ζήτημα, κατακεραυνώνοντας τον υπουργό Παιδείας.

«Καθένας εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις. Η Βουλή θεσμικά έχει πάρει την απόφαση της», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης,


Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Παιδείας αναμένεται να συνεχιστεί στις οθόνες, δίνοντας την ευκαιρία στους πάντες να μιλήσουν για τον πληθυντικό μιας γενοκτονίας.

Υπέρ της ιστορίας του Πόντου μίλησε η εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «πρόκληση και ανιστόρητη δήλωση», καλώντας με τη σειρά του τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης, άποψη που συμμερίστηκε στη δική της ανακοίνωση και η Ένωση Κεντρώων.

Για το θέμα δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης: «Οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτή».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με δύο μηνύματα στο twitter, η πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι «η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί αναγνωρισμένο θεσμικά και ιστορικά γεγονός. Προκαλεί κατάπληξη η χθεσινή αντιεπιστημονική τοποθέτηση Φίλη», συμπληρώνοντας ότι «η Παιδεία χρειάζεται ανθρώπους με μόρφωση, καλλιέργεια, αίσθημα ευθύνης, συνείδηση. Όχι προχειρολόγους που μαθαίνουν στην πλάτη των παιδιών».

Τέλος, ανάμεσα στα τόσα που ακούστηκαν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων υποστήριξε ότι «ο Νίκος Φίλης κινείται στα όρια της εθνικής προδοσίας».

Αυτά ειπώθηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από τη δήλωση ενός υπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή με θέμα «Παιδεία». Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Παιδείας αναμένεται να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση στις οθόνες -τηλεοπτικές και ιντερνετικές-, δίνοντας την ευκαιρία στους πάντες να μιλήσουν για τον πληθυντικό μιας γενοκτονίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ