ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος ΕΕ: Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αύξηση πόρων σε μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές

Σύνοδος ΕΕ: Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αύξηση πόρων σε μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες AP Photo/Virginia Mayo

Τα θέματα της οικονομίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής (27/10) δεύτερης ημέρας της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Βασικά σημεία συζήτησης αναμένεται να αποτελέσουν η χρηματοπιστωτική κατάσταση, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Τραπεζική Ένωση αλλά και οι διαδικασίες για το «ψηφιακό ευρώ».

Η συνεδρίαση γίνεται με την παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ καθώς και του προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Στην ατζέντα των 27 βρίσκεται ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου κόστους που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των συνεπειών του (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση), καθώς και για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά την χθεσινοβραδινή συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τόνισε, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προϋπολογισμού της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ' ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την αποψινή επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ