ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κατρούγκαλου-κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά την Τρίτη

Συνάντηση Κατρούγκαλου-κοινωνικών εταίρων για τα εργασιακά την Τρίτη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους θα έχει αύριο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, για τη διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 το πρωί

Κατρούγκαλος: Δεν θα δεχθούμε επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων

Δημοσίευμα χθεσινής εφημερίδας το οποίο αναφέρεται σε αιτήματα των θεσμών για σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, αποτελεί εσωτερικό υπόμνημα των δανειστών και όχι αίτημά τους προς την κυβέρνηση. Αυτό ισχυρίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής.

Η ανακοίνωση του Γ.Κατρούγκαλου

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες από κυριακάτικη εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.

Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ