ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για μάχες στα τούνελ της Γάζας ετοιμάζεται ο IDF: Τι λέει ο διοικητής των ισραηλινών επίλεκτων

Για μάχες στα τούνελ της Γάζας ετοιμάζεται ο IDF: Τι λέει ο διοικητής των ισραηλινών επίλεκτων
Ο Ταγματάρχης NIMROD και Διοικητής Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΙDF μιλώντας στο CNN Greece. CNN Greece

Την ώρα που τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισχωρήσει στη Λωρίδα της Γάζας και σφυροκοπούν τις θέσεις της Χαμάς, οι ομάδες ειδικών επιχειρήσεων του IDF εκπαιδεύονται σκληρά για τις μάχες μέσα στα τούνελ.

Ο Ταγματάρχης NIMROD και Διοικητής των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού μίλησε στο CNN Greece για την προετοιμασία των ειδικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τους μαχητές της Χαμάς μέσα στις σήραγγες κάτω απο την πόλη της Γάζας.

Ο Ταγματάρχης NIMROD αναφέρει ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν εξοπλιστεί με σύγχρονα όπλα απο το Ιράν, όμως «δεν πολεμούν με ψυχή, όπως ο ισραηλινός στρατός».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το Ιράν ως απειλή οχι μόνο για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρη τη Δύση.

Όσον αφορά στους ομήρους αναφέρει ότι «κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες στα τούνελ, αλλά και ότι "συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση τους".

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ταγματάρχη Nimrod στο CNN Greece

Η δεύτερη φάση του του σχεδιασμού σας για τη χερσαία επιχείριση στη Γάζα έχει ήδη ξεκινήσει. Σας ανησυχεί ότι η Χαμάς έχει εξοπλιστεί;

«Γνωρίζουμε ότι το Ιράν υποστηρίζει την Χαμάς. Γνωρίζουμε επίσης ότι το Ιράν υποστηρίζει την Χεζμπολάχ. Το Ιράν ανακοίνωσε για ακόμα μία φορά ότι στοχοποιεί τους Εβραίους όπως και τους Αμερικανούς. Αυτό που καταλαβαίνω από το Ιράν είναι πολύ απλό. Το Ιράν, όμως, δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ισραήλ, είναι πρόβλημα και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αν είναι προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνάμα ολόκληρου το δυτικού πολιτισμού, όπως και της Ελλάδας. Ναι, έχουν όπλα, αλλά δεν έχουν πνεύμα. Δεν έχουν ψυχή οι τρομοκράτες της Χαμάς. Δεν έχουν ψυχή είναι σαν άδεια όστρακα που πήγαν και σκότωσαν μωρά στον ύπνο τους και τα πήραν μακριά από τις μητέρες τους και μετά τις σκότωσαν. Αυτή είναι η Χαμάς. Οπότε δώστε τους τα καλύτερα όπλα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως άδεια όστρακα. Εμείς θα κερδίσουμε. Έχουμε καλύτερους στρατιώτες, το πνεύμα μας είναι ενωμένο, ο θεός είναι στο πλευρό μας και θα κερδίσουμε. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής, της Χαμάς, δεν είναι μόνο καθήκον των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, δεν είναι μόνο σκοπός του Ισραήλ, αλλά ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού. Χρειάζεται να εξαλειφθεί αυτή η διψασμένη για αίμα τρομοκρατική οργάνωση από τη γη».

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις θα μπορέσουν να μπούν στα τούνελ της Γάζας και να πολεμήσουν τη Χαμάς στην έδρα της;

«Εκπαιδευόμαστε σκληρά για να είμαστε ανθεκτικοί και συγκεντρωμένοι στο πως θα καταστρέψουμε αυτή την απειλή. Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να γίνει πολύ θανάσιμος όταν το θέλει απέναντι στο κακό, απέναντι στον εχθρό του και αυτό ακριβώς εκπαιδευόμαστε να κάνουμε. Υπάρχουν πολλά επίπεδα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει η χερσαία επιχείρηση μας. Το Ισραήλ έχει βάλει σκοπό και έχει ανακοινώσει ότι θα καταστρέψει την Χαμάς και τις ικανότητες της με οποιοδήποτε τρόπο. Και στρατιωτικά, αλλά και την ηγεσία της. Αυτό είναι το σωστό για εμάς. Θα πάρει χρόνο, αλλά αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε καθ’ οδόν. Είναι μία αργή διαδικασία, ειδικά γιατί θέλουμε οι πολίτες της άλλης πλευράς να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα από την δράση των ισραηλινών δυνάμεων. Η Χαμάς εδώ και δεκαετίες είχε μια στρατηγική κάλυψης των τρομοκρατών της που αποσκοπούσαν να σκοτώσουν νέους, αθώους, παιδιά, οικογένειες, γυναίκες ηλικιωμένους. Αυτή είναι η μεθοδολογία της Χαμάς. Έχουν χτίσει εκατοντάδες υπόγεια τούνελ για να κρυφτούν, ενώ την ίδια ώρα ή ο πληθυσμός της Γάζας εκτίθεται άνωθεν αυτών. Χρησιμοποιεί τους Παλαιστινίους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ κρύβεται κάτω από τα τούνελ. Δεν τους αφήνουν να απομακρυνθούν, ακόμα κι αν το Ισραήλ ζητάει συνεχώς από τους Παλαιστινίους να φύγουν, να πάνε στο Νότο. Τους λέμε ''Είμαστε ένα βήμα πριν την επιχείρηση''. Η Χαμάς ακόμα κι έτσι θα διασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα φύγουν».

Πόσο δύσκολη είναι η επιχείρηση για εσάς στα τούνελ, έτσι ώστε να μην έχετε απώλειες;

«Ξέρεις όταν πολεμάς έναν τρομοκράτη σε υπόγεια τούνελ είναι δυσκολότερη επιχείρηση. Εμπιστεύομαι τις δυνάμεις μας, έχουμε πολλές μεθοδολογίες έχουμε σχεδιασμό για να πολεμήσουμε στα υπόγεια τούνελ και είμαι σίγουρος ότι πρόκειται να κερδίσουμε. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Το ‘χούμε κάνει στο παρελθόν και θα το κάνουμε και τώρα. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να φέρουμε την δικαιοσύνη. Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να δώσουμε τέλος στην απειλή των διψασμένων για αίμα τρομοκρατών που βρίσκονται εκ δεξιών των συνόρων μας και πρόκειται να το κάνουμε. Tο δηλώσαμε, το ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αυτό θα γίνει. Είναι το σωστό. Όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά για το ανθρώπινο είδος».

Πως νιώθετε ως IDF για το αιφνιδιαστικό χτύπημα, όπως και για όσα ακολούθησαν;

«Είναι πολύ δύσκολο και περίπλοκο. Από τη μία πλευρά είμαι πολύ λυπημένος και ακόμα σε σοκ γι’ αυτό μας έκαναν. Πιστεύαμε ότι το ολοκαύτωμα τελείωσε, αλλά δεν είχε τελειώσει. Μας έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα αδίστακτες ομάδες έξω που θέλουν να σκοτώσουν τους Εβραίους με τέτοιο τρομακτικό τρόπο που δεν μπορείς να σκεφτείς. Αυτό μας έδειξε Χαμάς. Και αυτό συνέβη το Σάββατο της 7 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά είμαι πολύ υπερήφανος για τον IDF. Έχουμε ισχυρές άμυνες, ήμασταν ανθεκτικοί, έχουμε ακεραιότητα, ξέρουμε ότι πρόκειται να κερδίσουμε και ότι πρόκειται να συντρίψουμε την Χαμάς απ’ αυτό τον κόσμο. Αυτό νιώθω. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ περήφανος για τη χώρα μου. Οι άνθρωποι είναι ενωμένοι, προχωρούν μαζί. Το Ισραήλ δεν έχει ξαναζήσει τέτοια θλίψη, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν ήμασταν ποτέ τόσο υπερήφανοι. Οι άνθρωποι νοιάζονται ένας για τον άλλον και αυτό χρειαζόμαστε, όπως και να το διατηρήσουμε.

Η Χαμάς λέει ψέματα, προσπαθεί να χειραγωγήσει. Αρνούνται αυτά που έκαναν ξέρουν όμως το μεγάλο τους λάθος. Σαν διψασμένα για αίμα ζώα τραβούν βίντεο από αυτά που έχουν κάνει και τα μοιράζονται, λένε στους γονείς τους με υπερηφάνεια ότι «Σκότωσα 10 Ισραηλινούς». Τα έκαναν όλα αυτά που σας λέω. Κατάλαβαν ότι έκαναν ένα τεράστιο λάθος, γιατί ο δυτικός πολιτισμός που επιζητεί την δημοκρατία, την ελευθερία, την αγάπη, την αλληλοβοήθεια, δεν συμμερίζεται αυτή την ιδεολογία και γι’ αυτό το λόγο όλοι θα καταλαβαίνουν σήμερα ότι η Χαμάς είναι ψεύτες, είναι δολοφόνοι. Και σε σύγκριση με τον ISIS είναι χειρότερoı. Nαι, πιστεύω ότι είναι πιθανότατα μεγαλύτερη απειλή από τον ISIS».

Υπάρχει κάποια εξέλιξη για τους ομήρους;

«Kάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες για τους ομήρους. Μπορώ να πω προσωπικά ότι είναι πολύ οδυνηρό να ξέρεις ότι έχεις πάνω από 200 όμηρος αυτή τη στιγμή. Μερικοί απ’ αυτούς είναι παιδιά, μερικοί απ’ αυτούς είναι βρέφη, το νεότερο είναι εννέα μηνών. Ποιος θα τους φροντίσει; Ποιος θα τα ηρεμήσει για να μπορέσω να κοιμηθούν; Ποιος θα τους δώσει φαγητό; Είναι βρέφη. Αυτό αντιμετωπίζουμε. Έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που χρειάζονται φάρμακα, που πονούν σε όλο τους το σώμα. Τώρα κοιμούνται στο πάτωμα, στο χώμα, μέσα στα τούνελ. Αυτό δεν είναι κάτι που κάνουν άνθρωποι απέναντι σε ανθρώπους».

Εσείς ήσασταν από τη πρώτη στιγμή των επιχειρήσεων στα σύνορα με τη Γάζα.

«Όταν συνέβη η επίθεση μόλις είχα ξυπνήσει το πρωί, έμαθα τι συνέβη, δεν είχαμε ολοκληρωμένη εικόνα, αλλά ήξερα αρκετά από την εμπειρία μου και ότι οι άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους τρομοκράτες. Πήραμε οδηγίες, άρπαξα το όπλο μου, πήρα το πυροβόλο μου και έτρεξα στο Βορρά. Πολέμησα με τους τρομοκράτες της Χαμάς και στα δύο κιμπούτς, τις δύο κοινότητες που έχουν απόσταση λίγων λεπτών μεταξύ τους. Αυτό που είδα εκεί ήταν ένα μικρό ολοκαύτωμα. Οι άνθρωποι σκοτώθηκαν με τους πιο τρομακτικούς τρόπους που μπορείς να φανταστείς. Ελπίζουμε να έχουμε την υποστήριξη των Ελλήνων. Να ενωθείτε μαζί μας. Αγαπάμε τους Έλληνες, λατρεύουμε τις διακοπές στην Ελλάδα, όπως και τους ανθρώπους της. Είστε ζεστοί άνθρωποι και νοιάζεστε για το συνάνθρωπο. Έχουμε μοιραστεί πολλές κοινές αξίες και θέλουμε να δούμε την υποστήριξή σας για να συνεχίσουμε να είμαστε δύο έθνη, ενάντια στην ύπαρξη αυτού του εχθρού. Στ’ αλήθεια εκτιμώ πάρα πολύ αυτή τη συνέντευξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ