ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, να ενσωματώνει αλλαγές και να κάνει δεκτές βελτιωτικές ρυθμίσεις και τους φορείς στην πλειονότητά τους να διατυπώνουν θετική γνώμη, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους». 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, κατά τάχτηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νίκη, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας. Την Τετάρτη το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

O πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό βάζει, κατ' αρχήν, μια καινοτόμα πολύ θετική διαδικασία που είναι τα λεγόμενα τεστ δεξιοτήτων, επίσης υπάρχει η γνωστή μοριοδότηση και οι συνεντεύξεις ενώ ως βασική διαφορά, από τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι ότι δεν ανατίθεται σε μία Επιτροπή, αλλά σε πολλές Επιτροπές.

Επίσης, οι Φορείς οι οποίοι υπάγονταν και υπάγονται στη διαδικασία αυτή, είναι πάνω από 500 και αν ληφθεί υπόψη ότι κάποιοι φορείς έχουν και διοικητή και υποδιοικητή, είναι πάνω από 800. «Άρα, το να πιστεύει κανείς ότι με μία Επιτροπή θα μπορούσε να βγει σε πέρας αυτό το έργο είναι ουτοπικό», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Το αίτημα για επιπλέον μοριοδότηση έκανε δεκτό η υπουργός Εσωτερικών που ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές με βάση τις παρατηρήσεις, τόσο των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όσο και των κομμάτων, όπως:

  • η υποχρεωτική μαγνητοφώνηση της συνέντευξης του υποψηφίου
  • ο καθορισμός των ημερών που θα ειδοποιούνται οι υποψήφιοι πριν την συνέντευξη
  • ενιαία δομή βιογραφικών, με πεδία, που να ανταποκρίνονται ακριβώς στα μοριοδοτούμενα προσόντα και για τη διευκόλυνση της διαδικασίας
  • η συμπλήρωση του τεστ προσωπικότητας στο επίπεδο της συνέντευξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ