ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου

Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο αεροδρόμοιο Ελ. Βενιζέλος CNN/Λευτέρης Σουχάιμπ

Σε ισχύ τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα το πρόγραμμα της οργανωμένης, συντεταγμένης και με ασφάλεια μετεγκατάστασης (relocation) προσφύγων από τη χώρα μας προς το Λουξεμβούργο.

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, από όπου αναχώρησαν 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ για το Λουξεμβούργο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Στο Λουξεμβούργο θα μετεγκατασταθούν σήμερα 30 άτομα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τέσσερεις οικογένειες από τη Συρία και δύο από το Ιράκ. Μεταξύ αυτών, 16 παιδιά από τα οποία τα δύο είναι με ειδικές ανάγκες και μια έγκυος. Κύρια πύλη εισόδου στη χώρα μας ήταν η Λέσβος και μέχρι σήμερα ζούσαν στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα.

“Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στη θάλασσα του Αιγαίου που ντροπιάζει τον πολιτισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης». "Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία πολύ σημαντική, τη διαδικασία του relocation.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφυγαν σήμερα από την Ελλάδα, για το Λουξεμβούργο, διακινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους περνώντας "δια πυρός και σιδήρου" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν 'Ασελμπορν ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, τονίζοντας ότι «πρέπει να κινηθούμε ταχέως». Είμαι εδώ, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα στήνονται φράχτες και συρματοπλέγματα, γιατί χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο κ. 'Ασελμπορν, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε θα καταστραφούν οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
'Ολοι έχουμε εντυπωσιαστεί από τα χαμόγελα των παιδιών που αναχώρησαν. Κανείς δεν αφήνει την πατρίδα του χωρίς λόγο, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ευχαρίστησε τους διεθνείς οργανισμούς και τις ελληνικές αρχές. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το σημερινό, θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν και τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες.

Αυτή την ώρα δοκιμάζονται οι αντοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκαν οι αξίες της Ευρώπης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσιμού. Η Ευρώπη δεν συμφωνεί με φράχτες και συρματοπλέγματα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους πρόσφυγες που αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, συμπλήρωσε: «έχουμε το τέλος ενός ταξιδιού θανάτου γι αυτούς και την αρχή ενός ταξιδιού ελπίδας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι το relocation θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ.

«Αυτό που είδατε σήμερα, πρεπει να γίνει η ρουτίνα μας» είπε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα και να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ