ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλη Αυγούστου η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Κρήτη

Τέλη Αυγούστου η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Κρήτη
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Τέλη Αυγούστου στην Κρήτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης (state of play) στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας είχε προσκαλέσει τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.


Η πρόσκληση του κ. Κοτζιά είχε νόημα με έντονη πολιτική χροιά, συμβολισμό και σημειολογία, καθώς ζήτησε από τον κ. Τσαβούσογλου να συναντηθούν στην Κρήτη για να του δείξει το Σπήλαιο του Δία, όπου μετέφερε την Ευρώπη μετά την αρπαγή της. Ο κ. Κοτζιάς είχε τονίσει την ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών και να υπάρχει συνεννόηση για τα προβλήματα που προκύπτουν.

Έντονη κινητικότητα αναμένεται μεσούντος του Kαλοκαιριού στη Βασιλίσσης Σοφίας ενώ το Φθινόπωρο η Ελληνική διπλωματία θα βρεθεί στο προσκήνιο.

Ο κ. Κοτζιάς θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα την 11η Ευρωασιατική Σύνοδο (ASEM), που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουλίου στη Μογγολία και την ερχόμενη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το Brexit.

Τις πρώτες δύο μέρες του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία G2G. Ευρεία κυβερνητική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα μεταβεί στη Σόφια όπου θα υπάρχει διακυβερνητική συνάντηση με στόχο την περεταίρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη και Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, συνδιάσκεψη με αντικείμενο την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά, περί τις 15 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το προσφυγικό να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στη 19 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος υψηλού επιπέδου της ολομέλειας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών μετακινήσεων και μία μέρα μετά, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των γετών για τους πρόσφυγες, την οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Τέλος, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τετραμερής συνάντηση υπουργών εξωτερικών και εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, FYROM. Σημειώνεται ότι η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ