ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Συναγερμός στη Πολιτική Προστασία

Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Συναγερμός στη Πολιτική Προστασία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Αύριο στη μία το μεσημέρι η ΕΜΥ θα εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού», τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τις προγνώσεις πέφτει η θερμοκρασία και αναμένονται βροχές αλλά και καταιγίδες μέχρι το Σάββατο. 

Ο υπουργός επεσήμανε την κλιματική κρίση που προκαλεί ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα και τονίζει πως η Πολιτικη Προστασία βρίσκεται σε εγρήγορση.

«Έχω ζητήσει να γίνει σύσκεψη όλων των συναρμοδίων φορέων. Θα εκτιμήσουμε τι θα γίνει και πού θα φτάσουν αυτά τα φαινόμενα. Έχουμε πλημμύρες στο Μιλάνο και Ντουμπάι. Είναι προφανές πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Η Πολιτική Προστασία έχει ευθύνη και από αυτό το νομοσχέδιο την αναλαμβάνει, γιατί μπορεί να βλέπει πού γίνονται και εάν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα.

Η δομή των αρμοδιοτήτων θα είναι απλοποιημένη στο νέο νομοσχέδιο ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Υπάρχουν κακοτεχνίες, μπαζωμένα ρέματα και τώρα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα», επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Προειδοποίηση Καλλιάνου για πλημμύρες: Ανησυχώ για τις καταιγίδες του Σαββάτου

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις καταιγίδες το Σάββατο.

Μάλιστα ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις ο όγκος του νερού που θα πέσει να προκαλέσει ακόμα και πλημμυρικά φαινόμενα.

Σημειώνει πάντως ότι δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση. «Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας».

Η ανάρτηση Καλλιάνου για τον καιρό

Καλημέρα σας και καλό μήνα!

Πρέπει να ομολογήσω ότι ανησυχώ για τον καιρό του προσεχούς Σαββάτου. Οι δείκτες αστάθειας για την ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα ανεβασμένοι που σημαίνει ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι τόσο ισχυρές που θα οδηγήσουν πιθανότατα σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν θα βρέξει παντού με την ίδια ένταση.

Για παράδειγμα η Αττική θα είναι από τις περιοχές που θα δεχθεί πιο λίγο νερό σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, στα βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να βρέξει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης οι άνεμοι (νοτιάδες) θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα πελάγη (κυρίως στο Αιγαίο). Η κακοκαιρία αυτή θα έχει διάρκεια 24 ώρες.

Σας παραθέτω τους χάρτες βροχόπτωσης για το Σάββατο (πρωί, μεσημέρι, βράδυ και πρωί της Κυριακής) μιας και φαίνεται ξεκάθαρα με τα μώβ και τα κόκκινα χρώματα που θα είναι εντονότερες οι βροχοπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ