ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λωρίδα της Γάζας: 12 Έλληνες πέρασαν από τη Ράφα με ασφάλεια

Λωρίδα της Γάζας: 12 Έλληνες πέρασαν από τη Ράφα με ασφάλεια
Ανάμεσα στους ξένους υπηκόους και τους κατόχους διπλών διαβατηρίων που πέρασαν στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα ήταν και 12 Έλληνες AP Photo/Fatima Shbair

Δώδεκα Έλληνες πολίτες που διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα  (2/11) με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο μαζί με άλλους πολίτες ξένων χωρών ή κατόχους διπλών διαβατηρίων.

«Κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, δώδεκα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Είναι η δεύτερη μέρα που το πέρασμα ανοίγει ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς οι έλεγχοι για το ποιος περνά τα σύνορα προς την Αίγυπτο είναι εξονυχιστικοί με τα χαρτιά να ελέγχονται πολλές φορές.

Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά «100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων» διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.

Την Τετάρτη (1/11) 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Νωρίτερα σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται «να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα» και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι «περίπου 7.000», «πάνω από 60» υπηκοοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ