ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εφοδιάζονται με αντίμετρα τορπιλών τα ελληνικά υποβρύχια - Πώς λειτουργούν

Εφοδιάζονται με αντίμετρα τορπιλών τα ελληνικά υποβρύχια - Πώς λειτουργούν
Υποβρύχιο τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού ΓΕΝ

Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να εξοπλίζεται και να ενισχύει τις ικανότητες των υποβρυχίων του Στόλου προχωρώντας σε προμήθειες ζωτικής σημασίας.

Ύστερα απο συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής εγκρίθηκε το ποσό των 14,3 εκατ. ευρώ για αριθμό αντίμετρων τορπιλών, αλλά και την εν συνεχεία υποστήριξη τους (Follow On Support – FOS), τα οποία προορίζονται για τα υποβρύχια γερμανικής σχεδίασης τύπου 214, αλλά και για το αναβαθμισμένο υποβρύχιο τύπου 209 "Ωκεανός".

Σημειώνεται ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν το πρόγραμμα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ικανότητας επιβίωσης των υποβρυχίων κατά τη διάρκεια σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε και η προμήθεια εκπαιδευτικών αντίμετρων που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς για τα πληρώματα.

Η ανάθεση του προγράμματος προμήθειας αντίμετρων τορπιλών για το στόλο των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, έγινε στην ιταλική Leonardo S.p.A. στο πλαίσιο του διαγωνισμού του 07/20, ενώ ήταν η μόνη εταιρεία που είχε καταθέσει πρόταση.

Το υποβρύχιο τύπου 214 "Κατσώνης" του Πολεμικού Ναυτικού.ΓΕΝ

Τα αντίμετρα τορπιλών της ιταλικής Leonardo S.p.A καλύπτουν όλο το φάσμα των πιθανών απειλών. Το βασικό αντικείμενο της προμήθειας περιλαμβάνει:

  • 48 MTE 103B (decoy) με ΝSΝ:5865-15-187-6534 (με παραδόσεις 24 σε 18 μήνες από την ημ/νία ενεργοποίησης της σύμβασης και 24 σε 24 μήνες). Τα συγκεκριμένα αντίμετρα, λειτουργούν ως δολώματα με σκοπό να παρασύρουν τις εισερχόμενες τορπίλες μακρυά από το υποβρύχιο.
  • 72 JAM 102 (jammer) με NSN: 5865-15-187-6578 (με παραδόσεις 36 σε 24 μήνες από την ημ/νία ενεργοποίησης της σύμβασης και 36 σε 30 μήνες) που εκπέμπουν υψηλής έντασης και εύρους φάσματος θόρυβο που καλύπτει τον ήχο του υποβρυχίου, ενώ παράλληλα εκπέμπουν και θόρυβο προσομοιώνοντας την κίνηση του. Η πορεία τους καθορίζεται από τον χειριστή του συστήματος αντιμέτρων μέσω της μονάδας ελέγχου, ή μέσω του συστήματος διαχείρισης μάχης του υποβρυχίου, ακόμη και δευτερόλεπτα πριν από την εκτόξευσή τους.
Aντίμετρα τορπιλών C303/S.Leonardo

Πώς λειτουργούν

Με τη χρήση των αντίμετρων παρέχεται η δυνατότητα στο υποβρύχιο να απομακρυνθεί από την περιοχή της επίθεσης και να κατευθυνθεί εκτός της ακτίνας εντοπισμού των ηχοβολιστικών συστημάτων των σκαφών επιφανείας ή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων του εχθρού. Παράλληλα, τα αντίμετρα καλύπτουν και τις επιστροφές των τορπιλών, παρασύροντάς τις συνεχώς επάνω τους, μέχρι να αδρανοποιηθούν.

Οι σωλήνες εκτόξευσης δολωμάτων συνήθως τοποθετούνται στις δύο πλευρές του σκάφους και επαρκούν για την αντιμετώπιση επιθέσεων έξι τορπιλών.

Ναυτικές Πηγές αναφέρουν στο CNN Greece ότι "η προμήθεια των αντιμέτρων κρίνεται αναγκαία για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού".

Το υποβρύχιο τύπου 214 "Ματρώζος" του Πολεμικού Ναυτικού.ΓΕΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ