ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόθεν έσχες: Οι πλούσιοι, οι κληρονομιές, οι αγοραπωλησίες και οι... προίκες

Πόθεν έσχες: Οι πλούσιοι, οι κληρονομιές, οι αγοραπωλησίες και οι... προίκες
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια μεγάλη κληρονομιά που έκανε πλούσιο τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ένα ακόμη ακίνητο, καθόλου ευκαταφρόνητης αξίας, για το ζεύγος Παπαδημούλη, μια αγοραπωλησία που δείχνει ότι τα λεφτά στο ζεύγος Κικίλια τα έχει η Τζένη Μπαλατσινού, οι διευκρινήσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι δεν έχει τόσα ακίνητα ...όσα λέει ο κόσμος, συνθέτουν το «παζλ» των πιο εντυπωσιακών «ειδήσεων» από την «ανάγνωση» των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της χρήσης 2021 των βουλευτών, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ακόμη, ξεχωρίζουν η κλοπή του σκάφους του Γιάνη Βαρουφάκη, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο σε μετοχές του Πάνου Καμμένου, αλλά και του Λευτέρη Κρέτσου λόγω «προίκας», τα καλά οικονομικά του υπουργού Οικονομικών και... κάτι ψιλά.

Ο Μάκης Βορίδης κληρονόμησε το 2021 το ποσό του 1 εκ. 217 χιλιάδων 629 ευρώ από τον καθηγητή καρδιολογίας θείο του, Ευτύχιο Βορίδη, ο οποίος απεβίωσε το 2020.

Η σύζυγος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αγόρασε μονοκατοικία 251 τ.μ. (κατασκευής 1989) στο Νέο Ψυχικό αντί 400.000 ευρώ, αυξάνοντας την ακίνητη περιουσία του ζεύγους και το έτος 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι έσοδα του ζεύγους από ακίνητα ανέρχονται σε 47.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις τους φτάνουν τα 700.000 ευρώ, το δε χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων του ευρωβουλευτή αποτιμάται σε 664.188 ευρώ.

Η σύζυγος του υπουργού Βασίλη Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, πούλησε στην Πάτμο μια μονοκατοικία στο ποσό των 1.545.000 ευρώ και αγόρασε μια άλλη αντί 500.000 ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αγόρασε οικόπεδο 12 στρεμμάτων στην Πάρο αντί 220.000 ευρώ. Έσπευσε μάλιστα με την φετινή δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους καθώς έχει πέσει θύμα της επιδερμικής ανάγνωσης της δήλωσή του, αφού σε αυτή το σύνολο των εγγραφών του σε ακίνητα φτάνει τις 120. Έτσι ο κ. Βαρβιτσιώτης με ανάρτησή του στο Χ (πρώην twiter) αναφέρει ότιοι περισσότερες αφορούν διαφορετικά δικαιώματα σε ένα μόνο κτήριο γραφείων όπου υποχρεωτικά κάθε δωμάτιο εμφανίζεται ως μια ξεχωριστή εγγραφή.

«Σημειώνω ακόμη ότι στα δικαιώματα αυτά το ποσοστό συμμετοχής μου δεν υπερβαίνει το 11%. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα παρουσιαστεί ορθά η περιουσιακή μου κατάσταση και δεν θα υπάρξει διαστρέβλωση της πραγματικότητας» επισημαίνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Στο ίδιο νησί, όπου και η πατρίδα του, πούλησε οικόπεδο αξίας 75.000 ευρώ, ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, το 2021, εμφανίζει εισοδήματα 630.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 525.908 ευρώ προέρχονται από πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία ωστόσο είχε αγοράσει περίπου σε αντίστοιχη τιμή.

Ο πρώην συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Άμυνας, φαίνεται να κατέχει το άθλημα της αγοραπωλησίας μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων καθώς το έτος της χρήσης που εξετάζουμε προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό της. Ο Πάνος Καμμένος πούλησε μετοχές αξίας 806.778 ευρώ και αγόρασε άλλους τίτλους 816.661 ευρώ και ειδικότερα επένδυσε “πήρε” ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιατρικο Αθηνών και πούλησε ΟΤΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ.

Μεγάλο το χαρτοφυλάκιο σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρη Κρέτσου αφού αφορά σε ποσό 1.121.983 ευρώ, τα οποία ωστόσο απέκτησε η σύζυγός του με γονική παροχή. Εντυπωσιακή αποτίμηση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda Development με αποτίμηση 493.755 ευρώ το 2021 και του ΟΠΑΠ με αποτίμηση 560.526 ευρώ.

Ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός, αγόρασε την ίσια χρονιά ομόλογα 150.000 ευρώ.

Από το πάλαι ποτέ κόμμα του Πάνου Καμμένου, και σημερινή ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντρουρά έκανε μια αρκετά επωφελή πώληση ακινήτου 293 τμ στην περιοχή της Βούλας και εισπράττοντας 725.000 ευρώ και αποπληρώνοντας δάνεια του ιδίου ποσού. Πολύ υψηλά εισοδήματα της τάξεως των 2.341.438 ευρώ από διάθεση περιουσιακών στοιχείων δηλώνει η πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου και άλλα 433.394 από αξιοποίηση ακινήτων. Μεταξύ άλλων δήκωσε ότι πούλησε ακίνητα στην Πάρο και ένα ξενοδοχείο στην Λαυρεωτική.

Από τα κεφάλαιο «δάνεια πολιτικών» ξεχωρίζει το δάνειο 120 χιλιάδων ευρώ που πήρε ο ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς από την Alpha Bank για να αγοράσει το μισό ποσοστό ακινήτου 210 τ.μ. στην περιοχή του Βύρωνα.

Τέλος από τους «σκαφάτους» πολιτικούς, ο πιο άτυχος του 2021 είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δηλώνει στο πόθεν έσχες του ότι απώλεσε το σκάφος του με εξωλέμβια μηχανή που είχε αγοράσει το 2016 με τη σύζυγό του, λόγω κλοπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ