ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Παρίσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα

Στο Παρίσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διεθνή διάσκεψη για τη Γάζα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Yiannis Kourtoglou / AP

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη (9/11) η διεθνής διάσκεψη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο Παρίσι. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις, ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα και να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την καταδίκη της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να επισημάνει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την αναγκαιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήλ Στάγιεχ, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι, η διάσκεψη διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ και έχουν προσκληθεί:

Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, χώρες του Κόλπου, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος με τον κύριο Χριστοδουλίδη, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος, αλλά και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο, προς τη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ