ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας σε συνέδριο για τις «Έξυπνες Χώρες» στο Βερολίνο     

Παπαστεργίου: Το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας σε συνέδριο για τις «Έξυπνες Χώρες» στο Βερολίνο     
Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/EUROKINISSI

Το 2019 λίγοι πίστευαν ότι η Ελλάδα μέσα σε δύο χρόνια θα συγκαταλεγόταν μεταξύ των χωρών που αναγνωρίζονται για τις ψηφιακές τους ικανότητες, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τις «Έξυπνες Χώρες» (Smart Countries Convention) που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και παρουσιάζοντας το ψηφιακό άλμα των τελευταίων ετών

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη δημιουργία του gov.gr, όπου περιλαμβάνονται ήδη 1.600 ψηφιακές υπηρεσίες, στον επικείμενο εμπλουτισμό του με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, στη θετική υποδοχή του εγχειρήματος από τους πολίτες και στον στόχο της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση του 100% των υπηρεσιών έως το 2027.

«Η φιλοσοφία μας παραμένει πολιτοκεντρική. Όλες οι ψηφιακές μας υπηρεσίες έχουν σχεδιαστεί για να είναι απλές και εύχρηστες από την οπτική γωνία του πολίτη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, καθώς στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει χώρος για ψηφιακή γραφειοκρατία», τόνισε ο υπουργός.

Ειδικά στον τομέα της υγείας, η Ελλάδα αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια επανειλημμένα ως παράδειγμα προς μίμηση από τα γερμανικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων και για την οργάνωση του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

«Είμαστε στη νέα εποχή της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου και έκανε λόγο για μια «νέα, φωτεινή πλευρά της Ελλάδας, μιας χώρας που αποφάσισε να αλλάξει υποδομές, να αλλάξει τις ψηφιακές της πολιτικές, να αλλάξει κυρίως τον τρόπο σκέψης της».

Με στίχους των Waterboys

«Εκείνο ήταν το ποτάμι, αλλά αυτή είναι η θάλασσα». Με τους διάσημους στίχους των Waterboys, ο κ.Παπαστεργίου περιέγραψε το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας την τελευταία τετραετία, αλλά και τους στόχους της κυβέρνησης για 100% ψηφιοποίηση της σχέσης κράτους - πολίτη έως το 2027, μιλώντας νωρίτερα στο Διεθνές Συνέδριο για τις Έξυπνες Χώρες (Smart Country Convention) που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαστεργίου περιέγραψε την έμπνευση και τη λειτουργία του gov.gr, και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις εφαρμογές που αφορούν τον τομέα της υγείας, όπως το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο έχει επαινεθεί επανειλημμένα από τα γερμανικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το πρόγραμμα προληπτικής μαστογραφίας «Φώφη Γεννηματά» που απέσπασε το α' βραβείο της WITSA ως Παγκόσμια Καινοτομία, αλλά και τις εκατοντάδες εφαρμογές που απαλλάσσουν τον πολίτη από την γραφειοκρατία.

«Καλύπτουμε 100 γεγονότα της ζωής του πολίτη, εξυπηρετούμε 20 εκατομμύρια αναζητήσεις μηνιαίως (…) Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι σχεδόν όλοι οι ενήλικοι πολίτες στην Ελλάδα έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr. Σχεδόν 8,3 εκατομμύρια πολίτες!», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφέρθηκε ακόμη στο «ψηφιακό πορτοφόλι», στο οποίο αποθηκεύει κανείς την ταυτότητά του και την άδεια οδήγησής του, αλλά και στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η οποία προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα στους πολίτες.

Κυβερνοασφάλεια - Κλιματική κρίση

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε ακόμη στην προετοιμασία της νομοθεσίας για την κυβερνοασφάλεια, σε εναρμόνιση με την νομοθεσία της ΕΕ, για την επίβλεψη δημόσιων και ιδιωτικών κρίσιμων υποδομών, στην μεγάλη πρόκληση της ψηφιοποίησης αρχείων π.χ. στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ανέδειξε ως προτεραιότητα σε όλη αυτή την προσπάθεια την προστασία της φύσης.

«Προωθούμε τη χρήση φυσικών πηγών στα κέντρα δεδομένων μας. Τα δημιουργούμε από την αρχή ως "πράσινα", με ηλιακή, αιολική και υδραυλική ενέργεια. Πιστεύουμε ότι δεν είναι συνετό να ταΐζουμε ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή με ενέργεια από μη- ανανεώσιμες πηγές και μετά να ρωτάμε το ίδιο σύστημα, π.χ. μέσω Chat GPT, να μας πει την αιτία της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε την «κοινή αγωνία για το πώς θα περπατήσουμε στο μονοπάτι του ρυθμιστικού πλαισίου της Τεχνητής Νοημοσύνης» και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ενημέρωσης και στον κίνδυνο παραπληροφόρησης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποσταθεροποίηση μιας χώρας.

«Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι δυο χώρες που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους θέματα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ενσωμάτωσή της στον δημόσιο τομέα και την ευρύτερη αξιοποίησή της σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του, μεταξύ άλλων, για την σύσταση της Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «με στόχο την προετοιμασία της χώρας μας μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η συγκεκριμένη τεχνολογία, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ