ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου: Επί τάπητος η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου: Επί τάπητος η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη θα συνεδριάσει σήμερα, Παρασκευή (10/11) στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης αναμένεται να κυριαρχήσει το επείγον ζήτημα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάνοιξης θαλάσσιων διαδρομών.

Υπενθυμίζεται πως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι επεσήμανε την πρόθεση της Ελλάδας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στη Γάζα.

«Υποστηρίζουμε ένθερμα την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε πως, «η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και φυσικά να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομήςν».

«Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει πλοία για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Εκτός όμως από τη διάνοιξη θαλάσσιων διαδρομών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πολιορκημένο θύλακα, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, αλλά και η οικονομία. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ