ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης στην ΚΕ: Κάποιοι θέλουν να τελειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγουν

Κασσελάκης στην ΚΕ: Κάποιοι θέλουν να τελειώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγουν
Eurokinissi

Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές από αποδοκιμασίας, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του προεδρείου, Πάνος Ρήγας, να επεμβαίνει δύο φορές.

Μισό βήμα, πάντως, έκανε πίσω έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης γύρω από το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε τη γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής και γρήγορη απόφαση από την Επιτροπή Δεοντολογίας, μέσα σε μία εβδομάδα.

Αν αυτό δεν συμβεί, θα προσφύγει στη βάση, επικαλούμενος το καταστατικό που προβλέπει τέτοια διαδικασία με υπογραφές του 15% των μελών.

«Σήμερα θα έπρεπε να συνεδριάζουμε για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Να σέβεστε όλους τους απόδημους είπε μετά από αποδοκιμασίες. Πώς να δώσουμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση μέσα σε τοπικά νομίσματα και δηλώσεις Κατρούγκαλου. Δεν τους δώσαμε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Ο ελληνικός λαός δεν ζει καλά εκεί έξω και το 41% δεν είναι επειδή οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη ΝΔ αλλά επειδή εμείς χάσαμε 600.000 στην αποχή».

«Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι μπήκε η ολιγαρχία και είναι στο κόμμα. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο τα στελέχη, τα μέλη και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν το επιτρέπετε. Σε άλλο κόμμα θα είχαν διαγραφεί μέσα σε λίγες ώρες. Εϊναι η πραγματικότητα που πονάει. Τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει. Εσείς το επιτρέπετε;» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αντί να μιλάμε για αυτά θα μιλήσουμε για τα μικρά. Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά που όσο είμαι πρόεδρος τα εσωκομματικά θα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά τέλος. Αριστερά δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Εϊναι η κυβερνώσα αριστερά με συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες προτάσεις».

«Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και οχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου. Γι' αυτά πρέπει να μιλήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης».

«Οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης 10ετίας θα έρθουν ξανά αν είμαστε όπως τότε. Στη φιλοσοφία μας οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση. Μας δόθηκε ένα διάλλειμμα να ξαναστήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε εξωστρεφή καινοτόμα. Να φτιάξουμε μια οικονομία που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα τους με πολλές κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος».

Δείτε την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησαν από τη τη συνεδρίαση Τσακαλώτος Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου είναι ραγδαίες, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προαναγγέλλει χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή των τεσσάρων παραπεμφθέντων στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας και τους Νίκο Βούτση και Πάνο Σκουρλέτη να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το κόμμα.

Τόσο η πλευρά Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Τζανακόπουλου ζήτησαν να γίνει η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα τώρα κι όχι στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ ο κ. Τεμπονέρας μίλησε σε υψηλούς τόνους. Μάλιστα, ζήτησαν να αποσυρθεί η πρόταση για δημοψήφισμα ή αλλιώς να προταχθεί συζήτηση για το θέμα με απόφαση.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε μομφή στο προεδρείο για να αποσαφηνιστεί αν θα γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα άμεσα ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στα πολιτικά επίδικα, ωστόσο ο κ. Κασσελακης δεν δέχθηκε να γίνει συζήτηση.

Αμέσως μετά, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Τσακαλώτος, Τεμπονέρας και Αχτσιογλου και οι τάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομπρέλα θα αποχωρήσει άμεσα από το κόμμα αν δεν γίνει δεκτή η πρότασή της. Ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Και στο 3% και στο 0,3% και στο 0,1% θα είμαι αρκεί να υπηρετώ αρχές και αξίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ