ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «όχι» για τις έδρες στον Κασσελάκη - Τέλος η Ομπρέλα, «μένουν» Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «όχι» για τις έδρες στον Κασσελάκη - Τέλος η Ομπρέλα, «μένουν» Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Στην επόμενη μέρα του βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από το πρωί της Δευτέρας, το κόμμα θα έχει μια νέα μορφή μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας, αλλά και τους τριγμούς που προκλήθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Το «διαζύγιο» που διαφαίνονταν στον ορίζοντα εδώ και αρκετές εβδομάδες, τελικά πήρε επίσημη μορφή με την «Ομπρέλα» να κατηγορεί ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη για «διασυρμό» του κόμματος και τον πρόεδρο να ζητάει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα να δώσουν πίσω τις έδρες τους, όπως και από τον Ευρωβουλευτή Στέλιος Κούλογλου, με τους δύο πρώτους πάντως ήδη να δηλώνουν την άρνησή τους.


Συγκεκριμένα, η Πέτη Πέρκα δεν επιστρέφει την έδρα γιατί «την κέρδισε με τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς και αυτός που παρεκκλίνει είναι... ο Στέφανος Κασσελάκης», αναφέρθηκε από το στενό της περιβάλλον. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε «...εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω».

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση, θυμίζοντάς τους τον κώδικα δεοντολογίας!

Στο μεταξύ, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη σχεδόν ομόφωνη- με δύο λευκά- απόφασή της να γίνει δεκτό το σχέδιο πολιτικής απόφασης, ενσωματώνοντας και την τροπολογία των έξι μελών της Πολιτικής Γραμματείας (Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου).

Τα έξι μέλη κάνουν λόγο για υποχώρηση του για τα δημοψηφίσματα από τη στιγμή που οι πειθαρχικές ποινές θα οδηγούνται στην Επιτροπή Δεοντολογίας ως πάγια θέση κι όχι στη βάση του κόμματος.

Βεβαίως, ύστερα κι από την αποχώρηση των τεσσάρων υπό διαγραφή- Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Φίλη- έπαψε να υφίσταται κι αντικείμενο του δημοψηφίσματος.

Κασσελάκης: Σήμερα αρχίζει η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με φόντο τις πολυσυζητημένες διαγραφές, τις αποχωρήσεις της Ομπρέλας και κορυφαίων στελεχών, καθώς και τις εκρηκτικές κόντρες με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Διονύση Τεμπονέρα και τις τάσεις τους (6+6 και ΔΕΚΑ αντίστοιχα) για το δημοψήφισμα, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Σας καλώ να αναλάβετε την ευθύνη απέναντι στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στη δευτερομιλία του.

Αναφερόμενος στην επιστολή της Ομπρέλας, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να χαίρεται γιατί δεν μπορούμε να προσβάλλουμε τους ανθρώπους στους οποίους ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σταυρό.

Ο κ. Κασσελάκης υπενθύμισε στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχουν συμφωνήσει, σύμφωνα με τον οποίο οι έδρες ανήκουν στο κόμμα κι όχι στους ίδιους.

Η ανακοίνωση του «τέλους» από την Ομπρέλα

Η προαναγγελθείσα από την Παρασκευή αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον γεγονός. Το απόγευμα της Κυριακής (12/11), η τάση της οποίας επικεφαλής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποίησε το τέλος εποχής στην Κουμουνδούρου.

«Προς όσες κι όσους ελπίζουν κι επιδιώκουν εδώ και χρόνια το τέλος της Αριστεράς: Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα μαζί της», είναι το υστερόγραφό τους, την ίδια ώρα που στέλνουν βέλη όχι μόνο στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα.

«Εμείς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένουμε στις επάλξεις και στην υπόθεση της ανανεωτικής- ριζοσπαστικής Αριστεράς. Επιλέγουμε να υπηρετήσουμε τη δυνατότητα υπεράσπισης μιας νέας νικηφόρας προοπτικής της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι θέμα συνείδησης κι ευθύνης. Για μια Αριστερά σύγχρονη, μέρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς Αριστεράς και σε αλληλεπίδραση με αυτήν. Για μια Αριστερά με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, νεανική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική. Για μια Αριστερά σταθερά στο πλευρό του κόσμου της εργασίας και των φτωχών», υπογραμμίζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν πως αισθάνονται την ιστορική ευθύνη: «Επειδή επιμένουμε αριστερά και το όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία, δεν μπορούμε πλέον να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος. Αισθανόμαστε την ανάγκη να προστατεύσουμε από τον περαιτέρω διασυρμό του, τον πολιτικό χώρο που έχουμε υπηρετήσει τόσα χρόνια».

Μένει... προς το παρόν η τάση Αχτσιόγλου

Παραμένει, προς το παρόν, η τάση Αχτσιόγλου στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αλλά με σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Αυτό προκύπτει από το κείμενο που τιτλοφορείται «με ευθύνη για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ», το οποίο υπογράφουν οι 6+ 6, ανάμεσα στους οποίους κι οκτώ βουλευτές (Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης) συν τους Κωστή Καρπόζηλο, Δανάη Κολτσίδα, Νίκο Μπίστη, Μιχάλη Σαμπατακάκη. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του εσωτερικού εχθρού. Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την Αριστερά.

Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς.

Το «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα, την επιτροπή δεοντολογίας, την Κεντρική Επιτροπή. Παραβιάζει το καταστατικό, παρακάμπτει το αρμόδιο όργανο και προκαλεί έναν ακραίο διχασμό. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: το δικαίωμα του μέλους και οι πειθαρχικές ποινές δεν είναι υπόθεση διχαστικών «δημοψηφισμάτων». Το κόμμα έχει κανόνες. Όπως έχει και πολιτικό πρόγραμμα. Σε αυτό το κόμμα εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Κασσελάκης. Όχι σε κενό».

Τεμπονέρας παρέμεινε χωρίς «λευκή επιταγή»

«Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων», ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χάρης Τσιόκας και άλλα δύο στελέχη του Δικτύου Ενωτικής Κοινωνικής Αριστεράς, οι Φώτης Λαμπρινίδης και Χρήστος Λαμπρίδης.

Διαβεβαίωναν, πάντως, ότι παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες τους και πως σέβονται το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορεύονται.

Δήλωσαν, πάντως, πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν λευκή επιταγή «ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος. Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ