ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Πέντε Έλληνες διήλθαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο - Είχαν εγκλωβιστεί σε μοναστήρι

ΥΠΕΞ: Πέντε Έλληνες διήλθαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο - Είχαν εγκλωβιστεί σε μοναστήρι
AP Photo/Hatem Moussa

Οικογένεια επτά ατόμων που διέμενε στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, διήλθε σήμερα από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα, κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών .

Οι πέντε Έλληνες πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η τελευταία ενημέρωση είχε έρθει μόλις την περασμένη Πέμπτη, όπου οι Έλληνες παρέμεναν στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στο κέντρο της Γάζας εγκλωβισμένοι εν μέσω βομβαρδισμών με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους.

Τα ονόματα και των Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, είχαν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ είχαν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.

Επρόκειτο για Έλληνες υπηκόους, που δεν θέλησαν να αποχωρήσουν για την Αίγυπτο, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, όταν πριν από λίγες ημέρες άνοιξε το πέρασμα στη Ράφα.

Ο Επίσκοπος Αλέξιος έχει μείνει πίσω, ώστε να προσφέρει βοήθεια σε περίπου 500 Χριστιανούς Ορθοδόξους Άραβες, που έχουν βρει εκεί καταφύγιο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και ακόμη 7 άνθρωποι με ελληνική υπηκοότητα, που δεν θέλησαν να φύγουν όταν πριν λίγες ημέρες άνοιξε το πέρασμα της Ράφα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως η κατάσταση έξω από τις αμπαρωμένες πόρτες του μοναστηριού ήταν τραγική. Οι Έλληνες παρέμεναν χωρίς φαγητό και νερό, με την μαύρη αγορά να έχει κυριαρχήσει σε κάθε συναλλαγή.

Ο ναός του Αγίου Πορφυγίου ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και σε κάθε σύρραξη του παρελθόντος, λειτουργούσε ως καταφύγιο αμάχων Παλαιστινίων Χριστιανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ