ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: H Ελλάδα γράφει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της - Σολτς: Εξαιρετική πορεία στην οικονομία

Μητσοτάκης: H Ελλάδα γράφει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της - Σολτς: Εξαιρετική πορεία στην οικονομία
Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Σε κοινές δηλώσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας προχώρησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Αθήνα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, ενώ όσον αφορά το προσφυγικό, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε αυξημένους πόρους», σημειώνοντας πως «ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να έχει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα σημειώνει εξαιρετική πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

«Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη»

«Η Ελλάδα γραφεί νέο κεφάλαιο στην ιστορία της. Διαθέτει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη και διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βασικά ''κλειδιά'' σε αυτή την πορεία είναι ο ακλόνητος προσανατολισμός στις μεταρρυθμίσεις και η πολιτική σταθερότητα την οποία επιβεβαίωσε η ανανεωμένη λαϊκή εντολή», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Όλαφ Σολτς, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν.

«Φέτος θα καταρρίψουμε ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων»

«Φέτος θα καταρρίψουμε ιστορικό ρεκόρ τουριστικών εσόδων και αφίξεων. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση αναφορικά με την ταχύτερη μείωση χρέους», πρόσθεσε.

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες μεταναστευτικές ροές»

«Η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες ισχυρές πιέσεις και νέες μεταναστευτικές ροές. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη. Το ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου πρέπει να προχωρήσει γρήγορα με δικαιοσύνη και δίκαιη κατανομή βαρών. Χρειαζόμαστε δυναμικό σχέδιο. Με αποτροπή παράνομων διελεύσεων και διαχείριση νόμιμων μεταναστευτικών ροών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το δράμα των ανθρώπων στη Γάζα»

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το δράμα των ανθρώπων στη Γάζα, υποστηρίζουμε ανθρωπιστικές παύσεις και παροχή βοήθειας στους αμάχους. Οριστική λύση μόνο η ίδρυση δύο κρατών σύμφωνη με τον ΟΗΕ», είπε ο Πρωθυπουργός για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

«Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, θα υποδεχθούμε τον Ερντογάν στην Αθήνα»

«Διαφωνούμε με τον Ερντογάν για το θέμα της Χαμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Την πρόοδο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε μέσα από την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Δείτε τις δηλώσεις:

Σολτς: Εξαιρετική η πορεία της Ελλάδας στην οικονομία

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα σημειώνει εξαιρετική πορεία σε ό,τι αφορά την οικονομία. «Διαπιστώσαμε ότι οι αγορές έχουν εξαιρετική εκτίμηση για το πώς αντιμετώπισε η Ελλάδα τα προβλήματα που είχε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα -και την υποχρέωση -να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου», ενώ τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθύμισε μάλιστα τις θηριωδίες της Χαμάς, ζητώντας άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων, ενώ τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρξη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή στο Βερολίνο. «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Ταγίπ Ερντογάν) είναι παράλογες», κατέληξε.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ