ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το έργο ξεκίνησε - Δηλώνουμε αισιόδοξοι για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας

Μάριος Θεμιστοκλέους: Το έργο ξεκίνησε - Δηλώνουμε αισιόδοξοι για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας

«Το έργο ξεκίνησε» επισημαίνει, συμβολικά, σε άρθρο του, αποκλειστικά για το CNN Greece, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και συγκεκριμένα στη δημιουργία των τριών νέων, υπερσύγχρονων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισημαίνει τον αντίκτυπο των νοσοκομείων αυτών για την κοινωνία και στέκεται στην ανάγκη ομαδικής προσπάθειας, που παράγει, κάθε φορά, εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του κ. Θεμιστοκλέους:

Το έργο ξεκίνησε.

«Μόνος σου θα πας γρήγορα μαζί θα πάμε πολύ μακριά», λέει ένα παλιό απόφθεγμα και στον τομέα της Υγείας βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του.

Η πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας που κλόνισε παγκοσμίως τα υγειονομικά συστήματα απέδειξε πως σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο που κινείται και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, κανείς δεν μπορεί μόνος του.

Εκείνη την περίοδο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «Πρέπει να βρούμε σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του κράτους που απεδείχθη παντελώς αναντικατάστατο, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και από κοινού να σχεδιάσουμε αυτό που νομίζω ότι είναι το βασικό ζητούμενο και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα ειδικά στον τομέα της Υγείας: η επόμενη ημέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Και ακριβώς αυτό κάνουμε. Ενώνουμε Δυνάμεις, κινητοποιούμε πρωτοπόρα μέλη της κοινωνίας, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρόσφατα, βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και στην Σπάρτη στο πλαίσιο της εν εξελίξει Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μία πρωτοβουλία που επικεντρώνεται σε μία σειρά από έργα υποδομών, εξοπλισμού, προγραμμάτων ψυχικής υγείας.

Η δική μας ευθύνη ως Πολιτεία είναι να ολοκληρωθεί βάσει των νέων χρονοδιαγραμμάτων η κατασκευή και ο εξοπλισμός των τριών νέων υπερσύγχρονων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και στην Σπάρτη που αποτελούν τα εμβληματικότερα έργα που αναπτύσσονται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σχεδιασμένα από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 450 εκατ. €, τα νέα νοσοκομεία τα οποία μετά την ολοκλήρωσή τους θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα προσφέρουν υπερσύγχρονες υποδομές, νέα συστήματα και τεχνολογίες, καινοτόμες υπηρεσίες και θα ενισχύσουν τις δομές της δημόσιας υγείας στις τοπικές κοινότητες των τριών περιοχών της ελληνικής περιφέρειας.

Έπειτα από έναν εκτεταμένο κύκλο σχεδιασμού και αρχιτεκτονικών μελετών, τα τρία νέα νοσοκομεία περνούν πλέον στη φάση κατασκευής.

Το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθηνών, θα παρέχει δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας όλες τις βασικές κλινικές υπηρεσίες, όπως επείγοντα περιστατικά, πλήθος χειρουργικών ειδικοτήτων, τμήματα καρδιολογίας, αιμοκάθαρσης και ογκολογίας, νεογνική και παιδιατρική εντατική φροντίδα, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με τον πιο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα, βάσει μιας σχεδιαστικής προσέγγισης «campus», θα δημιουργηθούν δύο ακόμα κτίρια για την ανάπτυξη Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και τη στέγαση ενός εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου από το ΑΠΘ.

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ θα αντικαταστήσει το υπάρχων Νοσοκομείο Κομοτηνής που αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα νοσοκομεία της χώρας. Το νέο ΓΝ Κομοτηνής βασίζεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και στη θεραπευτική δύναμη της φύσης, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της πλήρους ψηφιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου, καθώς και της διασύνδεσής του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας, με σκοπό τη συνεχιζόμενη παροχή φροντίδας στους ασθενείς.

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ θα αποτελέσει έναν βελτιωμένο κόμβο για την Νοτιοανατολική Πελοπόννησο και θα υποστηρίξει ένα δίκτυο τοπικών Μονάδων Υγείας και Κέντρων Υγείας στην περιοχή. Στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης μονάδας υγείας, που θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα δευτεροβάθμιων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών στον ενήλικο και παιδικό πληθυσμό της περιοχής, που θα βασίζονται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Τρία μεγάλα νοσοκομεία που θα αναβαθμίσουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, θα στηρίξουν όσες και όσους έχουν ανάγκη.

Χρειάζεται συστηματική δουλειά και επίβλεψη για την ολοκλήρωση των έργων. Γιατί έχοντας «τρέξει» όλες τις διαδικασίες για να φτάσουμε ως εδώ, μπορώ να σας πω, ότι σε ένα κράτος που έχει ακόμα τις γραφειοκρατικές του αγκυλώσεις, απαιτείται να ξεπεράσουμε πρακτικές και νοοτροπίες, ώστε να πούμε το «το έργο ξεκίνησε». Το έργο λοιπόν ξεκίνησε και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι και προσηλωμένοι μέχρι την υλοποίηση του.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece στην Υγεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ