ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέμπη: «Ναι» από ΝΔ σε Εξεταστική, «όχι» σε Προανακριτική - Εξηγήσεις Βορίδη

Τέμπη: «Ναι» από ΝΔ σε Εξεταστική, «όχι» σε Προανακριτική - Εξηγήσεις Βορίδη
Eurokinissi

Με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίζει στην Ολομέλεια ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών θα καταψηφίσει ωστόσο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής του, κορυφώθηκε στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την υπόθεση.

Ο Μάκης Βορίδης απέκρουσε τις κατηγορίες τόσο του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη ότι το κυβερνών κόμμα υιοθετεί την πρόταση του ΚΚΕ για λόγους τακτικισμού και διερωτήθηκε πώς γίνεται όταν η ΝΔ συμφωνεί με την διερεύνηση της υπόθεσης να ισχυρίζονται ότι το κάνει για να συγκαλύψει τις ευθύνες και ταυτοχρόνως αν το αρνηθεί πάλι να είναι ο στόχος η συγκάλυψη.

Καταλόγισε πάντως στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την ΝΙΚΗ «πολιτικό τακτικισμό», «εργαλειοποίηση» και «ευτελισμό» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αφού ότι σπεύδουν να υπερψηφίσουν όλες τις προτάσεις για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών, άρα να ταχθούν και υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καν να δουν τι λέει και που αποδίδει κατηγορίες εμφανιζόμενοι έτσι να τις αποδέχονται και να τις αποδίδουν.

Ο κ. Βορίδης αφού αναφέρθηκε στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την πρώτη στιγμή μετά το δυστύχημα και στις ενέργειες της κυβέρνησης ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση, υπογράμμισε ότι ήταν αυτή που είχε δεσμευτεί πριν τις εκλογές ότι εφόσον η επόμενη Βουλή ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών, αυτό αυτονοήτως θα γίνει αποδεκτό για μια ενδελεχέστερη πλήρη έρευνα. «Σε αυτό είμαστε απολύτως συνεπείς, γι' αυτό και μόλις το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής η ΝΔ συμφώνησε χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς εκτιμήσεις και περιστροφές».

Ως προς την θέση για απόρριψη της πρότασης για Προανακριτική, εξήγησε ότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες. «Αυτό το ξέρουμε γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας, είδαμε την κρισιολόγησή σας. Αναλυτικά επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ θα σας απαντήσουμε στη συζήτηση που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ολομέλεια» είπε και προσέθεσε σε σκωπτικό τόνο ότι «θα γίνει μια ωραία ποινική συζήτηση, γιατί εάν και δικηγορώ ποινικά καμία 35αριά χρόνια, θα ξεχάσω τα λίγα νομικά που ξέρω καθώς δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων. Αυτό πραγματικά δεν το είχα ακούσει, ότι γίνονται ανθρωποκτονίες με παραβάσεις καθήκοντος και με απιστίες, ομολογώ ότι με δυσκολεύει να το παρακολουθήσω».

Προηγουμένως ο Σωκράτης Φάμελλος, κάλεσε την Βουλή να μην επιτρέψει την αμνήστευση και απαλλαγή από τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Κινδυνεύουμε να χαθούμε στην μετάφραση αν πάμε 25 χρόνια πίσω, μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί τους γονείς θυμάτων και δεν απαντά στο ποιος έφτιαξε», είπε προς τα έδρανα του ΚΚΕ ενώ κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ ότι αξιοποιεί την δικογραφία της υπόθεσης αλλά δεν εξετάζει την αφετηρία. Υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα, να αποδοθούν οι ευθύνες, ότι θα βρουν δικαιοσύνη οι συγγενείς, «και αυτή η ευθύνη βαραίνει τη Βουλή αλλά και την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και να προχωρήσει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής λέγοντας πως δεν θα συμμετάσχει το κόμμα του στην διάχυση ευθυνών και σε συγκάλυψη. Απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη, είπε πώς η κυβέρνηση διακατέχεται από «ακραίο οπορτουνισμό κι όχι από πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό, όπως ισχυρίζεται» και καταλόγισε στην κυβέρνηση πως ψηφίζοντας τη πρόταση του ΚΚΕ επιδιώκει να συγκαλύψει τις ευθύνες του τέως υπουργού Υποδομών Κ. Αχ. Καραμανλή, μια πρόταση για Εξεταστική, που θα καταλήξει σε “φιλολογικό τσάι”.

Ο κ. Ανδρουλάκης έστρεψε τα βέλη του σε τρία μέτωπα και καταλόγισε στη ΝΔ ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε για να συγκαλύψει την υπόθεση, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται σε «βέρτιγκο» καθώς αρχικώς κατέκρινε τη ΝΔ για την αποδοχή της πρότασης του ΚΚΕ και τώρα τη ψηφίζει, αλλά και στο ΚΚΕ ότι διακατέχεται από ιδεοληψία απέναντι στην ΕΕ κι έτσι διευκολύνει την κυβέρνηση με το αίτημά του να αποδώσει ευθύνες και να ζητάει διερεύνηση από το 1997.

Τέλος καταλόγισε ευθύνες στους πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για την καθυστέρηση υλοποίησης σύμβασης της τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο και υποστήριξε ότι η Hellenic Train γνώριζε την επίμαχη σύμβαση 717 και πως εάν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση επί της πρότασης του κόμματός του υπογράμμισε, ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή είπε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών. Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό». Υποστήριξε ότι η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα και εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ότι «επί της ουσίας γίνονται συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζονται μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα στη διαφωνία για το περιεχόμενο της Εξεταστικής, γιατί προφανώς έχουν και αυτοί λερωμένοι τη φωλιά τους με την πολιτική που και αυτοί υπηρετούσαν».

«Είστε ένα δυστύχημα της Δημοκρατίας», είπε στην δευτερολογία του μετά την απάντηση Βορίδη Σωκράτης Φάμελλος, ενώ για πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει τον πρώην υπουργό της Κώστα Καραμανλή μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.







ΔΗΜΟΦΙΛΗ