ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός - Την Τετάρτη ενημέρωση του πρωθυπουργού

Την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή ο Προϋπολογισμός - Την Τετάρτη ενημέρωση του πρωθυπουργού
EUROKINISSI

Στη Βουλή πρόκειται να κατατεθεί την Τρίτη (21/11), ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2024. Θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στις 23 και 24 του μηνός - Πέμπτη και Παρασκευή - ενώ αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε και ψηφίζεται.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων και όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Βουλή σχετικώς με τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου. Τον λόγο αναμένεται να λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς η ενημέρωση με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Επίσης, στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτησης επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτική Επιτροπή) αναφορικώς με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την σύμβαση της τηλεδιοίκησης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία κατατέθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής, αφορά στη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός, Κων. Αχ. Καραμανλής και την προκαταρκτική διερεύνηση των πρώην υπουργών Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Σπίρτζη».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αφορά στην διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ΝΔ Χρ. Σπίρτζη και Κων. Αχ. Καραμανλή, που σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις τους αναφορικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι απορρίπτει τις δύο προτάσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής, απέστειλε σήμερα επιστολή στα κόμματα ώστε να ορίσουν τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», όπως αποφάσισε χθες το βράδυ η Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με την νεώτερη ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική θα συμμετέχουν οι βουλευτές, Βασίλειος Κόκκαλης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιάννης Σαρακιώτης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ