ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Κόκκαλης: Βλέπω ένα κενό στα αριστερά της ΝΔ - Στόχος μου η δημιουργία ενός «πράσινου» κόμματος

Π. Κόκκαλης: Βλέπω ένα κενό στα αριστερά της ΝΔ - Στόχος μου η δημιουργία ενός «πράσινου» κόμματος
Eurokinissi

Ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τα πολιτικά του σχέδια, λίγο μετά από την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση που ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Όπως είπε, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να επιτελέσει την αποστολή του και το έργο του σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν μπορώ να λειτουργήσω με τον τρόπο με τον οποίο εξελέγην και να συνεχίσω να επιτελώ την αποστολή μου για την επίτευξη των στόχων της πράσινης δράσης. Είναι σε νέα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως στο Ευρωκοινοβούλιο τα πράγματα προχωρούν και θα μπορέσω να λειτουργήσω καλύτερα ως ανεξάρτητος», δήλωσε στην ΕΡΤ και συνέχισε:

«Νομίζω ότι αναφερθήκαμε στην θυελλώδη επιτροπή. Όταν έχουμε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση που καθυστερεί δύο ώρες, τι να κάτσω; Έφυγα. Τι πιο σημαντικό υπήρχε δηλαδή σε αυτό το διάστημα; Ετσι έφυγα. Θα μπορούσαν να γίνουν οι ζυμώσεις μια μέρα πριν. Να σεβόμαστε την διαδικασία και τους θεσμούς και να αποφεύγουμε τα blitzkrieg σε Αιγάλεω, Περιστέρι και στο τέλος με παϊδάκια στη Νέα Σμύρνη.

Δέχτηκα με χαρά να μιλήσω για την πράσινη δράση μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και αυτό πρέπει να κάνω τους επόμενους μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράνε λέξεις όπως κλιματική κρίση κ.α. Υπάρχει μια παρωχημένη αντίληψη για το ζήτημα αυτό.

Από το 2019 η παρουσία μου στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε μια περίοδο που το κόμμα δεν κατάφερε, βγαίνοντας από μια τεράστια προσπάθεια, δεν ενσωμάτωσε την διεύρυνση από το 32% στο 35%, Συνάντησα κόμμα που έψαχνε έναν νέο βηματισμό, όχι πάντα με την αποτελεσματικότητα που θα θέλαμε. Ολοι έχουμε ευθύνες, κυρίως οι επικεφαλής».

«Οπωσδήποτε έχω στο μυαλό μου ένα πράσινο κόμμα. Οπωσδήποτε αυτές οι συζητήσεις εντείνονται, αποκτούν άλλη βαρύτητα και ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να συνεισφέρω. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλαβαίνει αυτό το αφήγημα».

Ερωτηθείς αν του ζήτησε να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ για να παλέψει από μέσα τόνισε: «Όχι, δεν ήταν αυτή η κουβέντα που κάναμε. Και ξέρετε κάτι; Εγώ θεωρώ ότι εξακολουθώ να βρίσκομαι σε αυτό το χώρο. Τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Πρέπει να υπάρχει αυτόνομα και ξεκάθαρα εκείνη η πολιτική φωνή που θα βάζει πρώτα από όλα τον άνθρωπο μέσα από την κλιματική αλλαγή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ