ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με επετειακή εκδήλωση στην Ολομέλεια τίμησε η Βουλή την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με επετειακή εκδήλωση στην Ολομέλεια τίμησε η Βουλή την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Επετειακή εκδήλωση στη Βουλή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ΙΝΤΙΜΕ / ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Επετειακή εκδήλωση με ομιλητές τους εκπροσώπους των κομμάτων διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια για την επέτειο του Πολυτεχνείου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι είναι ημέρα τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας, ημέρα αναστοχασμού για τα επιτεύγματα της Δημοκρατίας μας στην πορεία αυτών των 50 ετών αλλά και για ουσιαστικό αναστοχασμό, για τις αδυναμίες της, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και αναστοχασμού για το πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία μας, πώς θα την καταστήσουμε ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ποιοτική, με ευκαιρίες για όλους και για όλες.

Προσέθεσε πως το αίτημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» είναι ζωντανό, παραμένει επίκαιρο και συμβολίζει τις σταθερές διεκδικήσεις του λαού για πρόοδο και ελευθερία, για προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών και για μία σύγχρονη, ποιοτική δημοκρατία, αντάξια της ιστορίας της γενέτειράς της και του πολιτισμού μας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος ανέφερε ότι η Γιάρος, η Μακρόνησος, ο Άη Στράτης, η ταράτσα στη Μπουμπουλίνας - το πιο γνωστό πλυσταριό του κόσμου όπως είχε πει ο Περικλής Κοροβέσης- οφείλουν να είναι χαραγμένα στη συλλογική ιστορική μας μνήμη, έτσι ώστε να μην ξεχάσει καμία γενιά ποιο είναι το πρόσωπο του φασισμού, να μην ξεχάσει κανείς από εμάς το προσωπικό του καθήκον απέναντι στη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, να μην παραμελήσει την ανάγκη για επαγρύπνηση και αντίσταση σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η γεν. Γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε ότι το Πολυτεχνείο, ως ιστορικό γεγονός αλλά και με ό,τι αντιπροσωπεύει σε πολιτικό και εθνικό επίπεδο, έχει τεθεί στο στόχαστρο όλων όσων θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία, με το δικό τους όμως μαύρο μελάνι και όχι με το χρωματιστό, όπως πραγματικά αυτό έχει γραφτεί και με όλα τα χρώματα που τότε αυτό συνέβη, όλων όσων θέλουν να διαγράψουν την ιστορική μνήμη αλλά και αυτών που βολεύονται με πάσης φύσεως υλικά μέσα στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες επειδή οψίμως φόρεσαν και το κοστούμι του κοινοβουλευτισμού ή όσων ακόμη και σημερινών βουλευτών, αλλά και υπουργών παλιότερα αρνούνταν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, υμνώντας κάποιες φορές τη χούντα και τώρα μιλώντας για πολιτικά παραμύθια.

«Το Πολυτεχνείο βάφτηκε με αίμα. Όμως, η καταστολή των αφυπνισμένων φοιτητών και εργατικών λαϊκών μαζών δεν αποτέλεσε ήττα, αλλά προπομπό των επόμενων μαχών. Στις μέρες μας το σύνθημα του Πολυτεχνείου "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο γιατί η ακρίβεια τσακίζει το ήδη σμπαραλιασμένο εργατικό λαϊκό εισόδημα, γιατί μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης βασίζεται στην εποχιακή εργασία ή βιώνει τις συνέπειες των ελαστικών ωραρίων όλων των σύγχρονων αντεργατικών τερατουργημάτων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και επιδρομής των καπιταλιστικών συμφερόντων στη δημόσια υγεία και παιδεία και βιώνει τη διόγκωση του θεσμικού πλαισίου και των πολυπλόκαμων μηχανισμών καταστολής της εργατικής λαϊκής πλειοψηφίας και των αγώνων της», είπε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα.

Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου τόνισε ότι «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου πριν 50 χρόνια αποτελεί έναν πολιτικό θρύλο της νεότερης Ελλάδας που εξελίχθηκε σε σταθμό για τη συλλογική μας συνείδηση, καθώς ταυτίστηκε με την αντίσταση απέναντι στο καθεστώς» και προσέθεσε ότι «η 17η Νοέμβρη έχει προσφέρει έδαφος για πολιτικές καριέρες, έχει αποτελέσει το άλλοθι για πράξεις βίας, για άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για κομματικές τελετουργίες».

«Μισό αιώνα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, για τους ιστορικούς του μέλλοντος οι αιτίες και τα κίνητρα ίσως εξακολουθήσουν να παραμένουν σημείο αμφιλεγόμενο. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι όλος ο ελληνικός λαός μπορεί να μονοιάσει και να ενωθεί γύρω από μια σπουδαία ιδέα, την ιδέα ότι αξίζει να εξάγουμε έναν αγνό και ηρωικό αγώνα για "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία"», είπε από την Νίκη ο βουλευτής Τάσος Οικονομόπουλος.

Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, η πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητεί την αναγνώριση του ιστορικού συμβολισμού και της ιστορικής προσφοράς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μέσω της κήρυξης της 17ης Νοέμβρη ως ημέρας επίσημης αργίας του κράτους. Η πρόεδρος του κόμματος Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε σχετικό κείμενο προτείνοντας να υιοθετηθεί με τη μορφή ψηφίσματος από την Ολομέλεια.

Από την εκδήλωση απουσίασε το κόμμα των Σπαρτιατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ