ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικό διάλογο: «Να προσέλθουμε καλή τη πίστει» - Πριν το ραντεβού κορυφής

Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικό διάλογο: «Να προσέλθουμε καλή τη πίστει» - Πριν το ραντεβού κορυφής
Eurokinissi

Για τη σημασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης λίγο πριν την πολυαναμενόμενη  συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και συνολικά το Αιγαίο, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε επίκαρη ερώτηση στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την αποκλιμάκωση της έντασης με τους γείτονες, σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους 8 μήνες έχουν γίνει 8 παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Ελλάδας, όταν μόνο τον περασμένο Ιανουάριο ο σχετικός αριθμός άγγιξε τις 1000.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, δήλωσε πως «πρέπει να προσέλθουμε σε διάλογο»:

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά:«Είναι σημαντικό και ωφέλιμο να συζητούν καλή τη πίστει δυο γειτονικές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ούτε κατ ίχνος οποιαδήποτε από τα εθνικά μας συμφέροντα. Ούτε θέματα κυριαρχίας μπορούν να τεθούν», ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης ο οποίος πάντως ενημέρωσε το Σώμα ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες είχαμε συνολικά οκτώ παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας όταν μόνο τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε χίλιες παραβιάσεις. «Ελπίζουμε να συνεχιστεί η μακρά περίοδος ησυχίας πάνω απ το Αιγαίο», τόνισε.

Σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο κ. Γεραπετρίτης, τόνισε:

«Δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ούτε και σκέψη ώστε η Ελλάδα να δεχθεί Παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου ούτε πρόκειται να γίνει», διαβεβαίωσε σε κατηγορηματικό τόνο, από την Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ερωτηθείς σχετικώς με τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, για το μεταναστευτικό ξεκαθάρισε ότι η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας ρυθμίζεται με νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και δεν επηρεάζεται από καμιά δήλωση ξένου παράγοντα ή διπλωμάτη.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα πείραμα μεγάλης τεχνικής δυσκολίας, καθώς δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας στη Γάζα γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές οδούς.

Ενόψει της απογευματινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί και το αίτημα της χώρας μας για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στην Γάζα ώστε να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μόνιμα υπέρμαχος της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου “είναι μόνιμα υπέρ τη ειρήνης» προσθέτοντας πως μια ανθρωπιστική παύση θα δημιουργήσει τέτοια δυναμική ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανθρωπιστική κρίση που πρέπει άμεσα να τερματιστεί. Ανθρωπιστική παύση για παροχή τροφίμων, νερού και ανθρωπιστικού υλικού. Να μπει το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό, να επισκευαστούν οι υποδομές που είναι απαραίτητες. Μια ανθρωπιστική παύση θα δημιουργήσει δυναμική ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που εκτός από την βοήθεια που παρέχεται κεντρικά στέλνει αυτοτελώς βοήθεια στο Σινά» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ