ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Γίνατε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία

Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Γίνατε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία
Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του απαντά στις βολές της αντιπολίτευσης, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.

 

Κατά την έναρξη της δευτερολογίας ο πρωθυπουργός αρχικά απευθύνθηκε στην πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, που μόλις είχε κατέβει από το βήμα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τον εισαγγελέα και πως δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκη είπε πως τον βρήκε ιδιαίτερα επιθετικό, κάνοντας παράλληλα αναφορά στα εσωκομματικά προβλήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το ποσοστό επιθετικότητας είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό σας στις δημοσκοπήσεις» και πρόσθεσε «γίνατε κόμμα Black Friday με 50% παρουσία».

Ως προς τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προετοιμασία για τις φυσικές καταστροφές ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Να σας θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία επί ημερών σας ήταν σε ένα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο. Η ήταν κάποιοι χάρτες πλημμυρών, οι οποίοι τελικά απεδείχθησαν ανακριβείς. Άρα το εργαλείο που μας αφήσατε ήταν ένας χάρτης».

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε: «Θα απαντήσω στον κύριο Ανδρουλάκη. Σωστά είπατε ότι υπάρχει ένα λόμπι που έχει οικονομικό συμφέρον να αρνείται την κλιματική κρίση. Και εδώ υπάρχουν, αλλά μιλάμε για φαντασιώσεις και όχι για λόμπι. Δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που να μην επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που συνδέεται με την καύση ορυκτού καυσίμου.Σε αυτήν την αφετηρία είναι οι αναλύσεις που μας υποχρεώνουν να κάνουν πράξη την πράσινη μετάβαση. Και γίνεται μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση και η Ελλάδα σαν χώρα είναι πρωταγωνιστής».

Το πόρισμα των Ολλανδών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, αλλά και στη γνωστή ως έκθεση των Ολλανδών και τα πλημμυρικά φαινόμενα: Είναι γεγονός ότι πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη. Στο ζήτημα του πορίσματος των Ολλανδών ας δούμε τι έγραψε γιατί κάνατε και αναφορά. Να έχουμε μία κοινή κατανόηση του τι λέει και εμμέσως θα απαντήσει και στον κύριο Φάμελλο.

Από τις 5 έως 7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλία χτυπήθηκε από ένα φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα χίλια χρόνια. Ο Daniel ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε ίσως ποτέ την Ευρώπη. 3,7 δισ κυβικά μέτρα και συνεχίζει η έκθεση συγκρίνοντας με τις καταστροφικές πλημμύρες το 2021 όπου χάθηκαν 242 άνθρωποι και οι ζημιές άνω των 10 δισ, το νερό ήταν πολύ λιγότερο.Λένε οι Ολλανδοί είναι ευτυχές ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες που να είναι στις εκατοντάδες.Θα ήταν αδύνατο πλήρως να αποτρέψουμε αντιπλημμυρικά φαινόμενα όταν υπάρχει βροχόπτωση όπως στον Daniel».

«Σας θέλω μπροστάρη όταν θα γκρεμίζουμε στην κοίτη του Πηνείου»

Όσο για τις ενέργειες που απαιτούνται από δω και πέρα στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η κάθε τοπική κοινωνία να ζητάει ένα φράγμα χωρίς να εξετάζεται τι θα γίνει στα υπόλοιπα σημεία. Λένε λοιπόν αυτό που θα κάνουμε και θέλω να τοποθετηθείτε. Ενας οργανισμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής και θα πάρει αρμοδιότητες ώστε να αποφεύγονται οι τοπικές συγκρούσεις συμφερόντων. Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τα προφανή. Να φτιάχνουμε τα αναχώματα σωστά, να καθαρίζουμε τα ποτάμια, να μην χτίζουμε στις λεκάνες απορροής.

Τι υπάρχει μέσα στην κοίτη του Πηνειού; Μπουζουξίδικα, μάντρες. Θα πάμε να γκρεμίσουμε; Σας θέλω εκεί! Μπροστάρη. Μην σφυρίζετε αδιάφορα».

Δείτε live από τη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ