ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί να «μπλοκάρει» την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί να «μπλοκάρει» την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Αθήνα κατέθεσε επιφύλαξη για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα κατέθεσε στο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων), ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Επιπλέον, στη γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι από εδώ και στο εξής για την Αθήνα το ζήτημα της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. θα θεωρείται συνδεδεμένο με τη στάση που θα επιδείξουν τα Τίρανα στην υπόθεση Μπελέρη.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει, καθώς - όπως περιγράφεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες - η απαγόρευση στον Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, αποτελεί ευθεία παραβίαση του κράτους δικαίου.

Σημειώνεται, πως η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων είναι αρμόδια για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι η Ελλάδα ήδη από τον Οκτώβριο δεν έχει συναινέσει στην αποστολή της επιστολής των «27» για άνοιγμα μιας σειράς ζητημάτων όσον αφορά την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα εξεταστεί από το Ειδικό Δικαστήριο της Αλβανίας η αίτηση του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ