ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για την ρήξη με Σούνακ: «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας»

Μητσοτάκης για την ρήξη με Σούνακ: «Δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Στην απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση τους, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την αποχώρηση του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε για την απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, προς το πρόσωπο του, απάντησε:

«Εγώ δεν έκανα τίποτα. Μόνο η παρουσία μου», προσθέτοντας ότι «δεν θα μπλέξουμε στην εσωτερική πολιτική της Βρετανίας».

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄ όσα έχουμε ήδη πει».

Σε ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Βρετανός πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη τους συνάντηση κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για «μεγαλομανία».

Μάλιστα επέμεινε στη θέση του πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεσή του να «συζητήσουν τη μακροχρόνια αυτή διαμάχη τους κατ' ιδίαν», όπως μεταδίδει το Skynews.

Ισχυρίστηκε δε ότι ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ ο οποίος έκανε λόγο για «μικροπολιτική» από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού.

Τον κατηγόρησε ότι έχει χάσει τα λογικά του -lost his marbles στα αγγλικά- κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη λέξη marbles, που εκτός των άλλων ερμηνειών σημαίνει επίσης και «μάρμαρα» ή εν προκειμένω τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Στάρμερ ανέφερε ότι ο Σούνακ προσπάθησε να ταπεινώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ακυρώνοντας την συνάντηση την τελευταία στιγμή. «Γιατί τόσο μικροπολιτική;», διερωτήθηκε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στη Βρετανία καθώς η πλειοψηφία των πολιτών θέλει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Πολλά είναι και τα ΜΜΕ που έσπευσαν να μιλήσουν για ατόπημα από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού σε μία προσπάθεια να δείξει πυγμή στους Βρετανούς οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και τις πολιτικές της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία αποκάλυψε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο για την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα επισημαίνοντας πως τέτοιες διαπραγματεύσεις απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή.

Η υπουργός έσπευσε να τονίσειπως τα Γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής και πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στην εθνική της στάση να τα διεκδικεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ