ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα ισχύσει για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές - Η ενημέρωση του ΥΠΕΣ

Τι θα ισχύσει για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές - Η ενημέρωση του ΥΠΕΣ
Η παρουσίαση της επιστολικής ψήφου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τις λεπτομέρειες σχετικά με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές παρουσιάζουν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρο Λιβάνιο.

H υπουργός στην ενημέρωση τόνισε πως «ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί και στο πλαίσιο αυτό αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν».

Η ίδια υπογράμμισε ότι «η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι προσεχείς ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης και με μια ενιαία περιφέρεια για όλη την Επικράτεια.

Η προθεσμία «κλειδί» για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής με επιστολική ψήφο σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα λήγει 40 ημέρες πριν τις εκλογές και 20 ημέρες πριν τις εκλογές θα αποστέλλονται οι φάκελοι.

Άρα, όσοι θέλουν να συμμετέχουν οφείλει να έχουν καταθέσει αίτηση μέχρι τις 28-29 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε ότι οι βουλευτές που θέλουν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να παραιτηθούν.

Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και ποσόστωση 40%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική.

Η καταμέτρηση θα γίνει στις 19:00 της Κυριακής, όπως και στην άλλη Ελλάδα.

Τι γίνεται αν...;

Πότε αποστέλλονται οι φάκελοι και τι θα περιλαμβάνουν

Οι φάκελοι θα αποστέλλονται 20 ημέρες πριν τις εκλογές το αργότερο. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει: Ο φάκελος επιστροφής ψήφου, ο φάκελος ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνη δήλωση. Οι φάκελοι έχουν γνώρισμα για να μην μπορούν να πλαστογραφηθούν.

Οι εκλογείς θα αποστέλλουν τον φάκελο επιστροφής ψήφου με δική τους ευθύνη. Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνει ατελώς, η επιστροφή θα είναι ατελώς για τον παραλήπτη για τους εντός Επικρατείας. Το υπουργείο θα εξετάσει πως θα δύνανται να αποζημιωθούν για τους εκλογείς εκτός Επικρατείας.

«Στέλνω και παραλαμβάνω άνευ χρέωσης, διαφορετικά θα πιστωθεί μέσω IBAN το κόστος που απαιτείται για την αποστολή και παραλαβή του φακέλου» ξεκαθάρισε ο κ. Λιβάνιος.

Το ψηφοδέλτιο, όπως εξήγησε, είναι διαφορετικό. Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό όπου επιλέξουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή, υποστήριξε. Επιπλέον, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.

Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Στην Ελλάδα θα υπάρχουν συνεργαζόμενες εταιρείες, στο εξωτερικό θα υπάρχει δυνατότητα.

Το σύστημα αυτό, όπως διευκρίνισε η υπουργός Εσωτερικών θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο για την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών και δημοψηφισμάτων.

Δεν είναι στο ορατό μέλλον η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψήφου

Ερωτώμενος εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθιερωθεί η ηλεκτρονική ψήφος, ο κ. Λιβάνιος ξεκαθάρισε πως «δεν είναι κάτι το οποίο υπάρχει στο ορατό μέλλον».

Δείτε εδώ την παρουσίαση του ΥΠΕΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ