ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η μόνη διαφορά με την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, η μόνη διαφορά με την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υποδέχεται τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ΙΝΤΙΜΕ / ΠΗΓΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ιστορική μέρα χαρακτήρισε την σημερινή λόγω της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε πως η μόνη διαφορά μας με την Άγκυρα είναι η ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε αρχικά ο υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις, είπε.

Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας, ανέφερε ακόμα και ξεκαθάρισε:

«Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία». Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε.

«Η διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα», είπε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης. Η ελληνική διπλωματία είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα,είπε απαντώντας σε ερώτηση για την αν ήταν προγραμματισμένη η δευτερολογία του πρωθυπουργού και η αναφορά του σε μουσουλμανική μειονότητα και στη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Δεν μπορώ παρά να είμαι ειλικρινής απέναντι στους συνομιλητές μου και να κινούμαι στη βάση αρχών και αξιών. (…) Με τον Πρόεδρο (σ.σ. Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχουμε την τυπική σχέση που έχει ένας υπουργός Εξωτερικών με τον αρχηγό κράτους» είπε και συνέχισε:

«Εγώ θα αποδίδω πάντοτε τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους»,τόνισε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση που μοιάζει με μικρή υπόκλιση τη στιγμή που ο Ερντογάν περνούσε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, έχοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλευρό του.

«Αισθάμομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» είπε ακόμα ο υπουργός. «Ναι θα υπάρξουν εντάσεις, όμως με καλή προαίρεση η οποία αποδεικνύεται στο πεδίο, οι εντάσεις δεν θα είναι αρκετές να ανακόψουν την πορεία για παραγωγικές σχέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ