ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου: Δραστικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου: Δραστικά μέτρα κατά της οπαδικής βίας
Το Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την οπαδική βία στον απόηχο των επεισοδίων στο Ρέντη  που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό του αστυνονομικού ο οποίος δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.  

Το θέμα θεωρείται μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση και επικρατεί προβληματισμός για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η πληγή που μετρά ήδη δύο νεκρούς τον Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια στα επεισόδια με τους Κροάτες χούλιγκαν και τον Άλκη Καμπανό στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνονται αποφασισμένοι να λάβουν σκληρά μέτρα προκειμένου η οπαδική βία να πάψει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές ή να προκαλεί τραυματισμούς.

Πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης να ζητά τη λήψη ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού έδωσαν μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αλλά και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι τραγικό αυτό που συνέβη με τον αστυνομικό. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στην οικογένειά του, προσεύχομαι γι΄αυτόν. Το παιδί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μπορέσει να καταφέρει. Αισθάνομαι θλίψη που ένας νέος συμπολίτης μας κατά την εργασία του βρέθηκε σε αυτό το φρικτό γεγονός. Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο Μητσοτάκης είναι πολύ αποφασισμένος, η κοινωνία λέει δεν πάει άλλο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του αστυνομικού που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί βρέθηκε στο σημείο που όφειλε να είναι για να προστατεύσει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό να μην γυρίσει στο σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και δυνατός στο σπίτι του», σχολίασε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.



«Μιλάμε για εγκληματίες, δεν νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς που πήγαν στο βόλει ξέρουν τι σημαίνει φιλέ, σετ. Πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν χρώμα ούτε ομάδα. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Ήδη έχει εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης και θα είναι η τρίτη παρέμβαση για μία σειρά αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Τώρα, όσοι καταδικαστούν για οπαδική βία θα μπαίνουν φυλακή», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε στη συνέχεια: «Αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά είναι δυναμικά, εφόσον παρατηρηθεί έξαρση. Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους φιλάθλους που θέλουν να πάνε με τις οικογένειές τους να δουν τον αγώνα».

Τα πιθανά σενάρια

Ένα από τα σενάρια που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζει κατά την διυπουργική σύσκεψη είναι η αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλα τα αθλήματα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Την διακοπή των πρωταθλημάτων σε όλα τα αθλήματα και την ανάληψη των ευθυνών, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση τους, (ΠΟΑΣΥ).

Συγκεκριμένα την πρώτη δέσμη των «σκληρών» προτάσεων αποτελούν:

  • Το κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών
  • Απόσυρση της αστυνομίας από τα γήπεδα
  • Διακοπή πρωταθλημάτων -αρχικά- ως το τέλος του 2023.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας -σύμφωνα με πληροφορίες- θα συμμετάσχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, o αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, καθώς επίσης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Κρίσιμες ώρες για τον αστυνομικό

Στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας σε καταστολή και με μηχανικό αερισμόΚρίσιμη παραμένει ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε στα επεισόδια στου Ρέντη, με την κατάστασή του να κρίνεται κρίσιμη.

Καθημερινά οι γιατροί προχωρούν σε καθαρισμό των τραυμάτων του για να μην υπάρξει μόλυνση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός λόγω του αιμορραγικού σοκ υπέστη και ανακοπή και οι γιατροί με ΚΑΡΠΑ κατάφεραν να τον επαναφέρουν έπειτα από 10 λεπτά.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται συνεχώς η οικογένειά του.

Εισαγγελική παρέμβαση Αρείου Πάγου

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για την επίθεση κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ζητά στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης που ήδη διενεργειται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, να διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λ.π.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ