ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές για υπόθεση Μπελέρη: Διοικητική η απόφαση για την απόρριψη ορκωμοσίας του

Διπλωματικές πηγές για υπόθεση Μπελέρη: Διοικητική η απόφαση για την απόρριψη ορκωμοσίας του
himara.gr

Λίγες ώρες μετά την απορριπτική απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την ορκωμοσία του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, διπλωματικές πηγές από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζουν ότι πρόκειται για μια διοικητική απόφαση.  

Παράλληλα οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινή απόφαση της Αλβανίας -απόρριψη ορκωμοσίας Φρέντι Μπελέρη ως δημάρχου Χιμάρας - δεν άπτεται σε καμία περίπτωση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι είναι ξεκάθαρα διοικητικό ζήτημα.

Την Τετάρτη είναι η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων με τον Έντι Ράμα να έρχεται στη βελγική πρωτεύουσα δύο ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος. Αυτό που ζητά η Ελλάδα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές είναι να ορκιστεί ο Μπελέρης στη φυλακή είτε να πάρει άδεια και πάλι μόνο για να ορκιστεί.

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση. Δεν υπάρχει καν καταδικαστική απόφαση.

Αύριο ξεκινά το τριήμερο των Συνόδων, χωρίς να έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να γίνει τετραήμερο και οι ηγέτες της ΕΕ να μείνουν στις Βρυξέλλες και το Σάββατο εξαιτίας της στάσης του Βίκτορ Όρμπαν και το γεγονός ότι μένει αμετακίνητος στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Όσον αφορά στην Τουρκία, εχθές στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης, ενημέρωση ατύπως για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στα συμπεράσματα της Συνόδου θα είναι μικρή αναφορά στην Τουρκία, που θα αναφέρει ότι το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την έκθεση για την Τουρκία. Σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένεται πιο ενδελεχής συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ