ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η «μάχη» του Προϋπολογισμού στη Βουλή - Οι θέσεις των κομμάτων

Ξεκίνησε η «μάχη» του Προϋπολογισμού στη Βουλή - Οι θέσεις των κομμάτων
ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με την κυβέρνηση να διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι ο Προϋπολογισμός 2024 συνδυάζει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη με μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει «κοινωνικά άδικο» και «αναπτυξιακά ανεπαρκή», ξεκίνησε στην Ολομέλεια η πενθήμερη συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος κάθε κυβέρνησης.

Η συζήτηση ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επί πέντε ημέρες στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν οι υπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι βουλευτές οι οποίοι γράφτηκαν στον κατάλογο των ομιλητών με την έναρξη της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, η συζήτηση ξεκίνησε πρωί ενώ δεν παρέστη ο πρωθυπουργός, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται, λόγω του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες.

Σήμερα η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως θεωρείται η συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού, ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

«Ο Προϋπολογισμός του 2024, μεγαλώνει την πίτα του εθνικού εισοδήματος και ταυτόχρονα μειώνει τις ανισότητες στην κατανομή αυτής της πίτας, μεταξύ των μελών της κοινωνίας», τόνισε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας. Ειδική μνεία έκανε στις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «αυτό συνιστά επίτευγμα κομβικής σημασίας για την ελληνική Οικονομία και ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μας αφορά όλους άμεσα ή έμμεσα, καθώς φέρνει περισσότερες επενδύσεις, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και υψηλότερους μισθούς σε όλο το φάσμα της Οικονομίας».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι αρνείται να τιθασεύει «το τέρας του πληθωρισμού», άσκησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι η χώρα μας κατέχει το ρεκόρ φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο κ. Παππάς, αφού αμφισβήτησε τα περί αύξησης των επενδύσεων κατά 15%, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα των νοικοκυριών και των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, δεν απαντά στην κρίση χρέους και στην στεγαστική κρίση.

Για συστηματική αναδιανομή του πλούτου μέσα στην κοινωνία, που έχει ως συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία να βιώνει συμπίεση του εισοδήματός της και να εγκλωβίζεται στο ιδιωτικό χρέος, μίλησε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πάρις Κουκουλόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό «άδικο κοινωνικά» και «ανεπαρκή αναπτυξιακά». Ο κ. Κουκουλόπουλος, αφοέρωσε την ομιλία του – την οποία παρακολούθησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το έδρανό του – στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά, ενώ έκλεισε με την φράση «για μας τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας».

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά τον λαό καλλιεργώντας μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχεται, όταν η λαϊκή οικογένεια δέχεται συνεχή πλήγματα από την ακρίβεια. Η μόνη και μοναδική επιτυχία της κυβέρνησης, που παράγει μόνο ελλείμματα και χρέη, ήταν και είναι ο πληθωρισμός, σχολίασε δεικτικά ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος.

«Η κυβέρνηση εγκλωβίζει και την οικονομία και τους ανθρώπους σε ένα φαύλο κύκλο φτωχοποίησης», ανέφερε η γενική εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας ότι οικονομία παραμένει αθωράκιστη σε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Σημείωσε δε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης «είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων,όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιέζεται ολοένα και περισσότερο και το πραγματικό εισόδημα μειώνεται».

Ο γενικός εισηγητής της Νίκης, Ανδρέας Βορύλλας, ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί δεν απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

«Για περιοριστικό προϋπολογισμό που βυθίζει την κοινωνία ακόμη πιο βαθιά στη λιτότητα», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ