ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Άγρια κόντρα Φλωρίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή στις 14 Δεκεμβρίου, 2023 ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με βαριές κατηγορίες ότι με τις αλλαγές που νομοθέτησαν στους ποινικούς κώδικες την τελευταία ημέρα πριν παραδώσουν την κυβέρνηση, «φρόντισαν» να τεθούν στο αρχείο 5.000 μεγαλοεγκληματιών, που είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, ολοκλήρωνε την ομιλία στο βήμα της Ολομέλειας, επί του προϋπολογισμού 2024, ο Παύλος Πολάκης από το έδρανό του παρενέβη φωνάζοντας προς εκείνον περί «ασυλίας» τραπεζιτών, ενώ ακούστηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να του απευθύνεται με την λέξη «ντροπή». Αφορμή για τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς στάθηκε η αναφορά του κ. Φλωρίδη στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ότι «εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα οποία αγνοήθηκαν επί πολλά χρόνια» και στις αλλαγές εκ μέρους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, που οδήγησαν στην αμνηστία "κακούργων".

Το γεγονός, προκάλεσε την οξεία αντίδραση του κ. Φλωρίδη, ο οποίος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή, φρόντισε να νομοθετήσει υπέρ των εγκληματιών μετατρέποντας τα κακουργήματα σε πλημμελήματα και έτσι 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο. Επικαλέστηκε τις ανακοινώσεις της Ένωσης Εισαγγέλεων Ελλάδας, τότε που μιλούσε για ευτελισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αιτιολογώντας πως εκκρεμούσαν δίκες, οι οποίες τελικώς δεν θα γινόταν και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου να αποφυλακιστούν μεγαλοεγκληματίες.

Ο κ. Φλωρίδης, ανέγνωσε προς το Σώμα την δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει τις τροποποιήσεις στους Κώδικες και αποπέμφθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε σύμφωνα με την οποία «Αποτελεί ακραίο στοιχείο διαπλοκής με την ολιγαρχία η τροποποίηση των Κωδίκων», ενώ ανέφερε ότι πλήρωσε το γεγονός ότι αρνήθηκε να συναινέσει σε δόλιες αλλαγές όπως η διάταξη για την δωροδοκία που έγινε από κακούργημα πλημμέλημα.

Καθώς δε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσαν με φωνές να μέμφονται την διαδρομή του κ. Φλωρίδη και να μιλούν για «κατάντια» ο υπουργός Δικαιοσύνης, αντιγύρισε λέγοντας «πως κατάντια είναι η δική σας που ταχθήκατε στο πλευρό της διαπλοκής κι έτσι χιλιάδες εγκληματίες αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια μετά τις τροποποιήσεις που έκαναν». «Εσείς καταντήσατε να ψηφίζετε για αυτούς, όχι εγώ» είπε ο κ. Φλωρίδης.

Όταν σε λίγο τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη «ότι κατάντησε να πάει από το ΠΑΣΟΚ στo συντηρητικό κόμμα της Δεξιάς και ότι πιστεύει σην ακροδεξιά», ο υπουργός Δικαιοσύνης ανταπάντησε σε πολύ έντονο τόνο ότι «Εσείς καταντήσατε να ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και Αριστερά ονομάζετε ότι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Σας απέδειξα μόλις τί έλεγε ο συνυπουργός σας κύριε Τσακαλώτο, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί κυβερνήσατε. Γι αυτό δεν αντέξατε και πήγατε αλλού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ