ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μίνι ασφαλιστικό ενσωματώνεται η ρύθμιση για την λύση του θέματος εργατών γης

Στο μίνι ασφαλιστικό ενσωματώνεται η ρύθμιση για την λύση του θέματος εργατών γης
Pixabay

Διάταξη με βάση την οποία, μετανάστες τρίτων χωρών, που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα ή συμπληρώνουν τρία χρόνια παραμονής στην χώρα μας, θα δικαιούνται να πάρουν τριετή άδεια παραμονής, ενσωματώνεται στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η ρύθμιση μπήκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ως τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται άδεια παραμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:

  • Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
  • Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,
  • Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και,
  • Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Η τροπολογία, βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται ενώ διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς επιτρέπει στις αρχές την πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών, αναφέρεται από την κυβέρνηση.

Δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες


Μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται παράνομοι μετανάστες και τόνισε ότι με την ρύθμιση αυτή «δεν παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα στους ωφελούμενους, ούτε αυτό της οικογενειακής επανένωσης, ούτε της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως της ιθαγένειας». Προσέθεσε επίσης ότι οι δικαιούχοι που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς θα πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για μία τριετία.

Αναφερόμενος στο θέμα και ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε εμφατικά ότι «σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν επιβραβεύει την λαθρομετανάστευση» και διαβεβαίωσε ότι ειδικά εκείνος δεν θα έκανε «καμιά έκπτωση σε ότι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, επιτρέποντας να γίνει η χώρα μας «μπείτε σκύλοι και αλέστε». Εξάλλου, με αφορμή σχόλια στο διαδίκτυο “από διαδικτυακούς φίλους που ανησυχούν”, απάντησε ότι ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα για να μπουν δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, ενώ χαρακτήρισε τη ρύθμιση σωστή και ισορροπημένη που διατηρεί την σκληρή μεταναστευτική πολιτική της χώρας.













ΔΗΜΟΦΙΛΗ