ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάθημα κοινοβουλευτικού πολιτισμού από τον υπουργό Ναυτιλίας στην συζήτηση του Προϋπολογισμού

Μάθημα κοινοβουλευτικού πολιτισμού από τον υπουργό Ναυτιλίας στην συζήτηση του Προϋπολογισμού
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης ΙΝΤΙΜΕ / ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Ένα μοναδικό παράδειγμα για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, παρέδωσε απόψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης στην συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στην Βουλή των Ελλήνων, όπου σχεδόν όλοι οι ομιλητές προσπαθούν να υπερβούν τον χρόνο τους και σε ουκ ολίγες περιπτώσεις αξιοποιούν τις προβλέψεις του Κανονισμού για να επικαλεστούν καταχρηστικά «προσωπικό θέμα» απλώς για να απαντήσουν στον πολιτικό αντίπαλό τους και να αποκομίσουν λίγα παραπάνω λεπτά δημοσιότητας, ο υπουργός Ναυτιλίας ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας για την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού, ζήτησε από την προεδρεύουσα (εκείνη την ώρα) Όλγα Γεροβασίλη «στα επτά λεπτά να τον κόψει». Έτσι όταν το προειδοποιητικό κουδούνι – όχι το κουδούνι λήξης της ομιλίας του – χτύπησε την ώρα που ο υπουργός έλεγε την λέξη «καταλήγοντας…», έκλεισε τον φάκελό του και κατέβηκε από το βήμα λέγοντας «σας ευχαριστώ, να είστε όλοι καλά».

Ήταν τέτοια η έκπληξη στην αίθουσα, ώστε και η κα Γεροβασίλη απευθύνθηκε προς τον κ. Στυλιανίδη για να του επισημαίνει πως ποτέ δεν θα τον έκοβε ειδικά όταν ο ίδιος θα έλεγε την τελευταία του φράση από την ομιλία του… «Δεν πειράζει» απάντησε εκείνος «έτσι είναι το σωστό» αφήνοντας άναυδους τους πάντες στην Ολομέλεια να μειδιούν και να τον κοιτούν έκπληκτοι. "Αυτό θα πει αυτοπεριορισμός του πολιτικού", είπε η κα Γεροβασίλη εμφανώς εντυπωσιασμένη.

Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Στυλιανίδης υπήρξε Ευρωπαίος Επίτροπος και μαθημένος ον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετέφερε στο εθνικό κοινοβούλιο τα ευρωπαϊκά ήθη και την πρακτική του, κατά την οποία ουδείς δικαιούται να υπερβεί τον χρόνο του και είτε «κόβεται» από την ίδια την διαδικασία, είτε ο ίδιος αυτοπεριορίζεται και διακόπτει ή ολοκληρώνει την ομιλία του ακριβώς στην ώρα του… Πολιτικός πολιτισμός, λέγεται αυτό και το επισημαίνουμε με την ευχή και την ελπίδα να τον ακολουθήσουν όλοι…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ