ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κύβος του Ρούμπικ» για το ΥΠΕΞ η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

«Κύβος του Ρούμπικ» για το ΥΠΕΞ η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
REUTERS/Osman Orsal

Τον κύβο του Ρούμπικ καλείται να λύσει η ελληνική διπλωματία για τη διαχείριση της απόπειρας πραξικοπήματος στη γειτονική Τουρκία, την εξέλιξη των διμερών σχέσεων, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της αλλά και το μεγάλο αγκάθι, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επίσης, τις επόμενες μέρες η Ελληνική διπλωματία εστιάζει και στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα ο νέος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϋ Πύατ (Geoffrey R. Pyatt), ειδικός στη διαχείριση κρίσεων. Ο κ. Πύατ έρχεται από το Κίεβο στην Ελλάδα, την εποχή που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο προσκήνιο και τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Έχει διαχειριστεί την Ουκρανική κρίση και έχει θητεύσει στις ζώνες του πυρός Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Τουρκία και Brexit στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Παζλ για δύσκολους λύτες, οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και το Brexit, δύο θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Τα υπόλοιπα είναι η στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λατινική Αμερική, η νέα στρατηγική της Ένωσης έναντι της Κίνας, η μετανάστευση, καθώς και η Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνάντηση Κέρι με Ευρωπαίους ΥΠΕΞ

Τη Δευτέρα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει προσκαλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πρόγευμα εργασίας όπου εκτός από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στη Βρετανία θα συζητηθούν η ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, οι σχέσεις με τη Ρωσία, την Ουκρανία, καθώς και η προετοιμασία της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση που διοργανώνεται από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση Κέρι με τους ομολόγους του από τα κράτη μέλη της Ε.Ε γίνεται μεσούσης της κρίσης στην Τουρκία αλλά και των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βλέπει» ως υποκινητή πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του τον Γιουλέν, τον οποίο ζητά επιτακτικά να εκδώσουν οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του εξέδωσε οδηγία συστήνοντας στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του καλείται να λύσει τον κύβο του Ρούμπικ στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και εξετάζει προσεκτικά το θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών στασιαστών που έχουν ζητήσει άσυλο από τη χώρα μας. Το ζήτημα ακανθώδες καθώς έχει να διαχειριστεί ένα ζήτημα με πολλές και δύσκολες διαστάσεις. Πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, ένα θέμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα και τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου.

Το Σάββατο υπήρξαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας και μια του Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα. Στις δύο από τις τρεις επικοινωνίες η Τουρκία ζητούσε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών.

Αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Κοτζιά από τη Μογγολία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ κυβερνητική σύσκεψη για την αξιολόγηση της κατάστασης στη γειτονική χώρα και το περιβάλλον ασφαλείας.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Τζέφρεϋ Πύατ: Από το Κίεβο στην Αθήνα

Από το Κίεβο στην Αθήνα φθάνει στην Αθήνα ο νέος Αμερικανός πρέσβης, που είναι ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.
Ο κ. Πύατ κατά την κατάθεσή του στη Γερουσία προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για την επικύρωση του διορισμού του υπογράμμισε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολος».

«Έχοντας μόλις εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους πιστωτές, η Ελλάδα μπορεί να ανασάνει, να ανακουφιστεί ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο ταραχώδη όπως το περσινό , αλλά ο δρόμος μπροστά είναι δεν είναι καθόλου εύκολος», είπε χαρακτηριστικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εστιάζει στη συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας, σε θέματα άμυνας, στο προσφυγικό, στη συνεργασία στο ΝΑΤΟ καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν την Αθήνα σταθερό σύμμαχο. Επίσης, όπως είπε ο κ. Τζέφρεϋ Πύατ, ενώπιον της Γερουσίας το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η Γερμανία.


Διαβάστε επίσης:

Geoffrey R. Pyatt: Ο «σκληρός» του State Department, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

Τέλη Αυγούστου η συνάντηση Κοτζιά – Τσαβούσογλου στην Κρήτη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ