ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ομιλία του Θ. Παπαθανάση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Η ομιλία του Θ. Παπαθανάση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας
ΙΝΤΙΜΕ / ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στην παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο, στο πλάισιο της συζήτησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επί του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις»,ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης υπογράμμισε τους κύριους στόχους της προτεινόμενης νομοθεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

  

Επεσήμανε ότι: «Συνολικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τα εισοδήματα συνταξιούχων και εργαζομένων ενώ ταυτοχρόνως διορθώνει αδικίες ετών για τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

«Αυτό είναι το πνεύμα της ορθής, δίκαιης και στοχευμένης νομοθέτησης από την Κυβέρνησή μας και με αυτό τον τρόπο διανέμουμε το μερίδιο της Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας σε κάθε πολίτη», δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, αντικατοπτρίζοντας τη σθεναρή δέσμευση της Κυβέρνησης για ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αντανακλούν τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την πάταξη αδικιών προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και την αντιμετώπιση των ανησυχιών της νέας γενιάς, εξασφαλίζοντας μια συμπεριληπτική και προοδεύουσα κοινωνία.

«Θα συνεχίσουμε την επιμελή μας προσπάθεια, καθοδηγούμενοι από τη Δικαιοσύνη και μια προσέγγιση προοπτικής, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των πολιτών, να διορθώσουμε τις αδικίες και να υποστηρίξουμε ενεργά την κοινωνία μας με κάθε δυνατό τρόπο», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική και συνολική προσέγγιση για την επικαιροποίηση του συστήματος συντάξεων και την παροχή στοχευμένης στήριξης προς τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις του Υπουργείου περιλαμβάνουν διαδικασίες για την ίδρυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, την τυποποίηση κανονισμών και την εισαγωγή ενός συστήματος φορολόγησης με βάση τα έτη συμμετοχής στα ταμεία συντάξεων.

Επιπρόσθετα, οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν και στην δικαιοσύνη με οικονομική ενίσχυση για τους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά.

Επιπλέον, η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων απασχόλησης των συνταξιούχων καταργώντας την παρακράτηση του 30%, την επέκταση των παροχών μητρότητας και την επέκταση της υποστήριξης για ορφανά, αντανακλώντας την ολιστική προσέγγιση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού στην κοινωνική πρόνοια.

Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν επίσης πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευελιξίας των μη μισθωτών εργαζομένων να ενταχθούν στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων και την αναδιάρθρωση της διαδικασίας μεταβίβασης στον φορέα επικουρικής ασφάλισης ΤΕΚΑ, ενισχύοντας τη σταθερότητα και τη διαφάνεια του συστήματος συντάξεων σε αρμονία με τις εξελισσόμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού και των συνταξιούχων.

«Οι συζητήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σηματοδοτούν τη σθεναρή και ταυτόχρονα πάντα υλοποιήσιμη δέσμευση της Κυβέρνησης για την επίτευξη θετικών αλλαγών και την προώθηση μιας κοινωνικής ατζέντας που ενθαρρύνει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες κάθε πολίτη, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια συμπεριληπτική Ανάπτυξη και Πρόοδο» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ